Chow Mein z wołowiną i warzywami

Bardzo często przyrządzam to danie, modyfikując w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Podstawowe składniki to makaron Chow Mein i wołowina, do tego ulubione warzywa, orientalne przyprawy i danie gotowe!
składniki, 2 porcje:

200g makaronu Chow Mein
200g polędwicy wołowej
(można użyć innej części, np. ligawy,
wtedy jednak należy dłużej smażyć mięso)
ząbek czosnku drobno posiekany
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 posiekanej papryczki chilli
1/2 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sezamu

    ulubione warzywa, u mnie:
   1/2 czerwonej papryki
   1 marchewka
   2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
   garść kiełków fasoli mung




przygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, przepłukujemy w zimnej wodzie, dodajemy sezam i olej sezamowy. Odstawiamy.

Na nagrzany wok wlewamy olej. Pokrojona w cienkie paski wołowinę obsmażamy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy: czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, brązowy cukier, następnie cebulkę ze szczypiorem, paprykę, marchewkę i smażymy kilkanaście sekund. Na końcu dodajemy kiełki.

Wrzucamy do woka makaron z sezamem i mieszamy, aż makaron się podgrzeje. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym (polecam - daje niesamowity aromat!).
Przekładamy do miseczek. Można posypać szczypiorkiem i drobno posiekaną papryczką chilli.

Smacznego!







2 komentarze:

  1. nie jem wołowiny, ale wygląda fajnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) wołowinę możesz zastąpić np. piersią z kurczaka, będzie pasować równie dobrze!

      Usuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger