Chow Mein z wołowiną i warzywami
Bardzo często przyrządzam to danie, modyfikując w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Podstawowe składniki to makaron Chow Mein i wołowina, do tego ulubione warzywa, orientalne przyprawy i danie gotowe!
składniki, 2 porcje:200g makaronu Chow Mein200g polędwicy wołowej(można użyć innej części, np. ligawy,wtedy jednak należy dłużej smażyć mięso)ząbek czosnku drobno posiekany1/2 łyżeczki startego imbiru1/2 posiekanej papryczki chilli1/2 łyżeczka brązowego cukru2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki sezamu
ulubione warzywa, u mnie:
1/2 czerwonej papryki
1 marchewka
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
garść kiełków fasoli mung
przygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, przepłukujemy w zimnej wodzie, dodajemy sezam i olej sezamowy. Odstawiamy.
Na nagrzany wok wlewamy olej. Pokrojona w cienkie paski wołowinę obsmażamy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy: czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, brązowy cukier, następnie cebulkę ze szczypiorem, paprykę, marchewkę i smażymy kilkanaście sekund. Na końcu dodajemy kiełki.
Wrzucamy do woka makaron z sezamem i mieszamy, aż makaron się podgrzeje. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym (polecam - daje niesamowity aromat!).
Przekładamy do miseczek. Można posypać szczypiorkiem i drobno posiekaną papryczką chilli.
Smacznego!
nie jem wołowiny, ale wygląda fajnie
OdpowiedzUsuńDzięki :) wołowinę możesz zastąpić np. piersią z kurczaka, będzie pasować równie dobrze!
Usuń