Pita z sałatką i kurczakiem w sezamie

Chrupiący kurczak w świeżej bułce. Plus warzywa. Smacznie, szybko, zdrowo!
Obiad idealny :)

składniki, 4 porcje: 
2 pojedyncze piersi kurczaka 

marynata:
 sól morska i kolorowy pieprz
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy

 
     



          panierka:
          1 jajko
          3-4 łyżki sezamu
           2 łyżki mąki

          pita:
          3-4 pity(użyłam 3 większych,owalnych)

          1 torebka mieszanki sałat (użyłam tej z tartą marchewką)
          4 pokrojone suszone pomidorki z zalewy
           kilka plasterków awokado
          1 -2 łyżki majonezu

przygotowanie: 
Piersi kurczaka lekko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem. Resztę składników marynaty wymieszać i ułożyć w niej filety. Odstawić na około godzinę do lodówki.

Do większej miseczki wbić jajko, posolić i roztrzepać. Do drugiego talerza wsypać sezam, mąkę i  paprykę. Wymieszać.
Piersi kurczaka wyjąć z marynaty, zanurzać najpierw w jajku, a następnie w panierce. Smażyć na oleju na patelni po około 3 minuty z każdej strony.Wyłożyć na deskę, po kilku minutach pokroić.

 Oryginalny przepis na kurczaka w sezamkach pochodzi z z bloga Kwestia Smaku.

Smacznego :)






13 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. Skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i naprawdę polecam! Kurczak wychodzi soczysty i aromatyczny :)

      Usuń
  2. Prezentują się obłędnie!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Jak mi pomysłów obiadowych zabraknie, wpadnę do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kurczaka w sezamie, wiec tym bardziej skorzystam:)
    wyglada... mniaaaam:)))
    pozdrawiam Aniu i ... nie poganiam, ale...:))) się doczekac nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, zapraszam częściej :)
      ..iii... z lekkim opóźnieniem, ale dodałam! ;)
      Mam nadzieję, że Ci się ten lifting spodoba!

      Usuń
  5. Uwielbiam kurczaka w pomysłowych panierkach - taką z sezamu również często robię ;) Pysznie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i już zaglądam na gingerbreath.blox.pl

      Usuń
  6. Jestem pod wrażeniem ! :) Zdecydowanie do wypróbowania ;) Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają obłędnie ! zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger