sobota, 2 marca 2013

Miej zawsze w domu ciasto francuskie!

Ciasto francuskie to dla mnie produkt, jak jajka, mleko, czy masło - zawsze je mam w lodówce. Przydaje się w wielu sytuacjach, czy to podczas wizyty niezapowiedzianych gości, czy po prostu, gdy mam ochotę na coś dobrego a nie chce godizne stać w kuchni. Z tego ciasta wyczarujecie zarówno pyszną tartę na słodko, jak i pikantne przystawki do lampki wina.
Robicie sami ciasto francuskie? Ja przyznam szczerze, że nie. Ciasto kruche, ciasto na pizzę owszem, ale to pierwsze zawsze biorę ze sklepowej półki. Lubię Lidla za jego ciasto francuskie light, które zawiera mniej tłuszczu, a nie traci na jakości. 
Na początku zamierzałam zrobić tartaletki z mozzarellą, szynką szwardzwaldzką i oregano, ale w ostatniej chwili powstały wegetariańskie przysmaki z serem, rukolą i oliwą cytrynową. Pycha!

Składniki:
1 blat gotowego ciasta francuskiego
1 lub 2 kulki mozzarelli
2 ząbki czosnku
sól morska

świeżomielony kolorowy pieprz
cytrynowa oliwa z oliwek

3 - 4 garście rukoli 






przygotowanie:
Nagrzać piekanrk do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na prostokąty.

Czosnek obrać, zmiażdżyć, wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Każdy kwadrat skropić sosem z oliwy, położyć plasterek lub dwa mozzarelli. Ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce i piec ok.20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ułozyc na wierzchu rukolę i podawać!



Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. O tak,zawsze je mam. Jest niezawodne!!!
    Proste pychotki u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wariacja na temat pizzy z moimi ulubionymi dodatkami, pycha! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, i dużo szybciej, niż pizza :)

      Usuń
  3. I u mnie ciasto francuskie zawsze pod ręką:-), przepis prosty i pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie często jako szybka kolacja po pracy :)

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasto francuskie w każdej postaci i z każdymi dodatkami! :)

    OdpowiedzUsuń