czwartek, 28 marca 2013

Wiosenne śniadanie. Kanapka z szynką, jajkiem i rzeżuchą

Lubicie kanapki? Ja uwielbiam, są proste, efektowne i takie pyszne! Smak zależy od dodatków, ale podstawą jest dobrej jakości chleb. Polecam upiec w domu, a gdy chcecie zrobić błyskawiczne śniadanie, kupić wcześniej pełnoziarniste pieczywo.
Ta wiosenna kanapka najlepiej smakuje z majonezem lub z chrzanem. Sekret tkwi w idealnie ugotowanym jajku. Nie może w niej zabraknąć zieleniny, polecam dodać rzeżuchę, która doskonale podkręci jej smak.

składniki,
3 kanapki:
3 małe kromki z pełnoziarnistej bagietki
3 plastry ulubionej szynki
2 jajka ugotowane na półmiękko
3 łyżeczki majonezu /chrzanu
masło
świeżo ścięta rzeżucha 
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz



przygotowanie:

Jajka ugotować na półmiękko, ja włożyłam jajka do wrzącej wody i gotowałam 5 minut.  (Wodę w rondlu lekko posól. Dzięki temu, że dodasz sól jajko nie będzie słone, ale będzie łatwiej je obrać).
Chleb posmarować masłem, ułożyć szynkę, dodać pokrojone jajko i posmarować łyżeczką majonezu. Posypać rzeżuchą. Doprawić solą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie:) Postaram się zrobić taką kanapkę na śniadanie wielkanocne:)
    Pozdrawiam:)

    http://samolotowoo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będa smakowały :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jak ja Ci dziękuję za chwilowy oddech od mazurków i innych świątecznych potraw :)) Nie ważne, że z rzeżuchą i z jajkiem jest jakoś tak po prostu bardzo smacznie :))) Jak zwykle potrawy z Twoich zdjęć przyprawiają mnie o ślinotok :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj kompletnie Cię nie rozumiałam, zafascynowana przedświątecznym pieczeniem. Po zrobieniu szarlotki sztuk 1, baby cytrynowej sztuk 1, mazurka różanego sztuk 1,jestem przesłodozna i marzy mi się jakieś dobre wegetariańskie makaronowe cudo na dzisiejszy obiad... :)

      Usuń
  3. Jakie smakowite!! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń