Kolorowe ciasto na Worl Baking Day!


Urlop. Magiczne słowo, leniwy czas, który właśnie nastał. Jutro wylatujemy na wymarzone wakacje do Portugalii i moją głowę zaprzątają myśli o plaży i kąpielach w oceanie. Już czuję letni luz i gdyby nie wczorajszy World Baking Day, pewnie całą niedzielę spędziłabym poza domem, bo była wyjątkowo słoneczna i upalna. Jednak zaintrygowana tym szczególnym dniem, dałam się skusić na zbiorowe wypieki pod hasłem BAKE BRAVE. Był to pretekst, by zakasać rękawy i zrobić rozgardiasz w kuchni a inspiracją był kolorowy przepis Carloty, portugalskiej blogerki. Znajdziecie go tu pod numerem 34.

składniki, tortownica 26cm
(użyłam 18cm i zmniejszyłam je o połowę):


2 małe jogurty naturalne (250 ml)
6 szklanek mąki
6 szklanek cukru
2 szklanki margaryny (roztopionej)
6 jaj
1 łyżka stołowa drożdży
barwnik spożywczy – użyłam czerwonego

800 ml śmietany
1 łyżka cukru
odrobina barwnika
kuleczki perłowe do dekoracji



przygotowanie:

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij jaja z cukrem na białą masę. Dodaj roztopioną margarynę, drożdże i mąkę. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w 3 miseczkach i do każdej części dodaj kilka kropli barwnika spożywczego tak, by każda część miała inny kolor. Nasmaruj trzy formy tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym, a następnie do każdej formy wlej ciasto innego koloru. Piecz przez 20 minut i pozostaw do ostygnięcia.

Polewa: Wymieszaj śmietanę, cukier i barwnik spożywczy. Posmaruj masą pierwsze ciasto. Przełóż je drugim ciastem, a następnie posmaruj je masą. Te same czynności powtórz z trzecim ciastem, a całość polej polewą. Włóż na chwilę ciasto do lodówki i gotowe!

Smacznego!
 

 
 

35 komentarzy:

  1. Przesliczne! W innych kolorach tez wygladaloby uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik cudny,ale nie jestem pewna czy bedziesz plywac w Portugalii,w Hiszpanii zimno i deszcze,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolory! I - o rany - sześć szklanek cukru, coś dla mnie:)Nawet zmniejszone o połowę robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamma mia! wygląda bajkowo.
    i te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny! Taki bajkowy! Ach i zazdroszczę tej Portugalii ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Wracam za tydzień, mam nadzieję z nowymi inspiracjami! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. No powaliłaś tym tortem :)
    Udanego urlopu i czekam na fotorelację z pięknej Portugalii :) moje marzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Obiecuję zameldować, jak było po powrocie!

      Usuń
  7. Cudowny w kolorach, aż oka nie mogę oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodko :D fajne kolorki

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne ciacho :) kolory bardzo pozytywne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, a ja z Portugalii wróciłam tydzień temu, w Albufeirze byliśmy... stopy drętwiały od wody w ocecanie, ale pogoda była cudowna, tak piękna, jak Twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też w Albufeirze, tak, stopy dręrtwiały, ale potem mozna je było ogrzać w słońcu, piekny kawałek Ziemii :)

      Usuń
  11. Śliczny i te kolory :) A Portugalii zazdroszczę , też mam się zamiar wybrać w najbliższej przyłości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda wspaniale, udanych wakacji !! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne to ciacho :) Wydaje mi się o niebo trudniejsze od tego, które ja piekłam na WBD :)

    OdpowiedzUsuń
  14. urocze! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach gdybym ja tak umiała :)
    Odpoczywajcie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Z pewnością było pyszne!!!! Tort przepiękny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A!!! i miłego wypoczynku życzę!!! Ania

      Usuń
    2. Dziękuję, a urlop się udał :) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Appreciate this post. Let me try it out.

    Feel free to surf to my weblog background check

    OdpowiedzUsuń
  18. WOW just what I was looking for. Came here by searching for casino

    my website; roulette online

    OdpowiedzUsuń
  19. 6 szklanek cukru? Czy to nie pomyłka?:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger