Orientalna sałatka ze śliwką


Urlop tuż tuż, widmo plaży i tego, że za kilka dni trzeba się będzie wbić w bikini wisi nad głową, więc główny posiłek często zastepuję sałatką. Zapewniam Was, że nawet, jeśli macie swoją ulubioną, piąty dzień z rzędu nie będzie już smakować tak samo... Może być zdrowo, może być lekko, ale musi być urozmaicenie. Tak powstała sałatka z marchewki z dodatkiem śliwki. Z orientalnym winegretem zrobionym z soku z limonki, octu ryżowego i brązowego cukru. Całość posypana listkami oregano. Smak jest rześki a połączenie składników zaskakująco dobre!
 
 
 
składniki,
1 porcja:
 
2 marchewki
2 śliwki
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
listki oregano
 
 
 


 
przygotowanie:
 
Wszystkie składniki winegretu wymieszać w miseczce. Marchewki pokroić w słupki, pociąć na krótsze kawałki, śliwki wydrylować, pokroić w pół-plasterki. Włożyć do salaterki, polać winegretem i wymieszać. Posypać listkami oregano. Podawać jako surówkę do kaczki lub samodzielną sałatkę.
 
Smacznego!
 

 
 
 
 

3 komentarze:

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger