Ananasowe szaszłyki z krewetkami
Oryginalny przepis na podanie krewetek dla mnie super! Może dlatego tak mi posmakowały, że po raz pierwszy spróbowałam ich z salsą z mango. Sos i ryż jaśminowy pasują tu idealnie. Jest lekko, zdrowo a danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na grilla.
Oprócz krewetek na szaszłykach jest tylko ananas, więc całość będzie odpowiednia dla wegetarian.
Oprócz krewetek na szaszłykach jest tylko ananas, więc całość będzie odpowiednia dla wegetarian.
składniki,
dla 2 osób:
12 dużych krewetek
1/2 świeżego ananasa
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
drobno posiekana 1/4 papryczki chili
1 łyżka oliwy
drewniane patyczki na szaszłyki
do podania:
ryż jaśminowy
salsa mango
przygotowanie:
Krewetki zamarynować w pokrojonym czosnku, startym świeżym imbirze i chili, skropić oliwą. Ananasa pokroić w kostkę. Patyczki wcześniej moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Zapiekać na patelni grillowej lub grillować na grillu przez około 8 minut, nadziane na szaszłyki, wraz z kawałkami ananasa.
Krewetki zamarynować w pokrojonym czosnku, startym świeżym imbirze i chili, skropić oliwą. Ananasa pokroić w kostkę. Patyczki wcześniej moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Zapiekać na patelni grillowej lub grillować na grillu przez około 8 minut, nadziane na szaszłyki, wraz z kawałkami ananasa.
Podawać z ryżem jaśminowym i salsą z mango.
Smacznego!
takie nietuzinkowe, a zaledwie z tak niewielu składników. najprostsze - najlepsze, jak się okazuje!
OdpowiedzUsuń