Ananasowe szaszłyki z krewetkami


Oryginalny przepis na podanie krewetek dla mnie super! Może dlatego tak mi posmakowały, że po raz pierwszy spróbowałam ich z salsą z mango. Sos i ryż jaśminowy pasują tu idealnie. Jest lekko, zdrowo a danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na grilla.
Oprócz krewetek na szaszłykach jest tylko ananas, więc całość będzie odpowiednia dla wegetarian.

 


składniki,
dla 2 osób:
 
12 dużych krewetek
1/2 świeżego ananasa
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
drobno posiekana 1/4 papryczki chili
1 łyżka oliwy
 
drewniane patyczki na szaszłyki
 
do podania:
 
ryż jaśminowy
salsa mango

 



 
 przygotowanie:
Krewetki zamarynować w pokrojonym czosnku, startym świeżym imbirze i chili, skropić oliwą. Ananasa pokroić w kostkę. Patyczki wcześniej moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Zapiekać na patelni grillowej lub grillować na grillu przez około 8 minut, nadziane na szaszłyki, wraz z kawałkami ananasa.
 
Podawać z ryżem jaśminowym i salsą z mango.
 
Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. takie nietuzinkowe, a zaledwie z tak niewielu składników. najprostsze - najlepsze, jak się okazuje!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger