sobota, 22 czerwca 2013

Nie tylko kiełbaski, czyli zdrowe grillowanie


Długo w tym roku musieliśmy czekać na otwarcie sezonu grillowego. Pogodę na majówkę nie dopisała, ale w końcu mamy lato! A przecież grill stał się jedną ze współczesnych atrakcji, po całym tygodniu pracy i życia w mieście czekamy na spędzenie popołudnia w gronie przyjaciół na świeżym powietrzu, kusi nas zapach, szybkość przygotowania, atmosfera.

Wyobrażacie sobie letnie wieczory bez grilla?
 

Ja też nie, chociaż, bardziej od kąsających komarów, przeraża mnie myśl o diecie złożonej z pieczonej kiełbasy i ociekającej tłuszczem karkówki, zwłaszcza, jeśli tempetarura na zewnątrz znacznie przekracza 20 stopni Celsjusza. Warto zastanowić się chwilę przed wrzuceniem do zakupowego kosza całej  paczki mięsiwa. Do grillowania warto też używać specjalnych tacek, które ograniczą ściekanie tłuszczu na płomień lub żar i zapobiegną wydzielaniu się szkodliwych substancji. Grillowanie nie musi oznaczać rezygnacjei ze zdrowego odżywiania, a wręcz przeciwnie! Zgrillowane warzywa, sery, drób smakują z rusztu znacznie lepiej, niż przyrzadzone w domu :) Aby grillowały się prościej i wyglądały efektowniej, warto kupić drewniane patyczki i skomponować z nich kolorowe szaszłyki.


 
Szaszłyki ze świeżego ananasa i kurczaka w tymianku i żółtej kurkumie
(przepis pochodzi z Kwestii Smaku )
 

składniki, 5 porcji
(około 15 małych szaszłyków)


1/2 dużego ananasa
3 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku
1/3 szklanki oliwy extra virgine




dodatki:
gęsta śmietana 18% wymieszana z sokiem z cytryny i skórką cytrynową

przygotowanie:
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę extra virgine i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ . Pokroić go w kostkę około 2,5 - 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki. Nadziewać po 2 kawałki kurczaka i 1 kawałek ananasa. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. Podawać ze śmietanką cytrynową.
 

 
 
Przepis na wegetariańskie szaszłyki z grillowanym serem:
(wg What's Cooking?)
 

składniki, 5 porcji
(5 dużych szaszłyków)
1 średni bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
150g sera do grillowania, np. takiego
oliwa extra virgine (doskonale pasuje bazyliowa lub chili)
 



 
dodatki: jogurt grecki wymieszany z 2 ząbkami starego czosnku, solą morską i odrobiną oliwy
 
przygotowanie:
Bakłażana opłukać, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Następnie spłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i szypułki. Ser pokroić na małe kawałki. Warzywa posmarować oliwą, ewentualnie oprószyć przyprawami. Nadziewać na przemian bakłażana, papryki i ser. Grillować po około 5 minut z każdej strony.
 


Smacznego!

 
 
 
ps. Kiełbasy tez nie zabrakło! ;)
 
 

9 komentarzy:

  1. świetne pomysły:) na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z grilla najbardziej lubię cukinię, pieczarki, paprykę... Może być bez mięsa - stanowczo :)
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarek nie próbowałam grillować, musze nadrobić :)

      Usuń
  3. Potwierdzam, że pyszne! Mieć taką znajomą to SKARB.... zawsze smacznie, zdrowo i kolorowo! Idealny gość na imprezy:)
    Myśl już nad pysznym tortem urodzinowym dla mojej córeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, czarujesz Ilonko ;) Dziękuję :* A tort się oczywiście zrobi! buziak!

      Usuń