Muffinki bananowo-owsiane

Wśród przepisów na muffiny, koniecznie zanotujcie ten - uniwersalny i ze składników dostępnych cały rok. Główny składnik to banany. Mięsiste i wilgotne, o przyjemnym bananowym zapachu, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Jest wiele powodów by je zrobić, ten najbardziej prozaiczny to drugie śniadanie - idealnie nadają się do kawy lub kubka mleka, bo zawierają płatki owsiane. Muffiny to najszybszy na świecie deser, więc nie sięgajcie po te gotowe, pełne chemicznych składników, tylko poświęćcie 20 minut na przygotowanie własnych!


składniki,
12 sztuk:

 

1 1/2 szklanki maki razowej
(ew. pszennej)
2/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki jogurtu
50 ml oleju roślinnego
1 duże jajko
3 bardzo dojrzałe banany


1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli









przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzać do 185 stopni Celsjusza, formę do muffinów należy wyłożyć papilotkami. Rozgnieść banany na pure. Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz płatki owsiane i cynamon. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt z olejem, jajkiem i esencja waniliową. Dodać pure bananowe i wymieszać, następnie wlać do składników suchych i delikatnie przemieszać.
Napełnić ciastem foremki do muffinów d 2/3 wysokości. Piec ok. 25 minut, aż muffiny będą złoto brązowe, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
 
Smacznego!


 

9 komentarzy:

  1. bardzo fajne te babeczki, zdrowe i bananowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę ładnie u Ciebie, a przepis na muffinki zawsze się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają obłędnie :) jak tylko wróce z mini urlopu to piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały blog, wszystkie zdjęcia aż zachęcają do wypróbowania przepisów.
    Miło się tu do Ciebie zagląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muffinki bananowe raz robiłam, były jedne z najlepszych jakie jadłam, a twoje jeszcze dodatkowo są fajnie przyodziane ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne zdjęcia - po ich obejrzeniu mam jeszcze większą ochotę zrobić te muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne! Fajnie, że z mąką razową i płatkami owsianymi :) Lubię owsiane słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze muffinki jakie jadłam do tej pory! Chrupiące z wierzchu, mokre w środku. Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger