Faszerowane bakłażany z nutą cynamonu

Bakłażan faszerowany mieloną wołowiną i zapiekany z chrupką posypką z bułki tartej. Posypany natką pietruszki. Wyszukane a zarazem bardzo smaczne danie. To typowy jesienny przysmak z piekarnika. Dla mnie najważniejsze jest to, że mięsa nie trzeba podsmażać, więc danie przygotowywuje się szybko, trzeba tylko uzbroić w cierpliwość, bakłażan na godzinę ląduje w piekarniku, ale warto poczekać. Można za to zrobić więcej porcji i odgrzać następnego dnia, a nawet zamrozić. Do farszu mięsnego dodaję cynamon, ma wtedy niepowtarzalny aromat. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku.


składniki,

2 porcje:

2 bakłażany
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g mielonego mięsa wołowego
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 małe jajka
4 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz





przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kratkę, nie przecinając skórki. Bakłażany oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut.
Do miski włożyć mięso, natkę pietruszki, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, cynamon i kardamon. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć bakłażany z piekarnika i lekko ostudzić. Nie wyłączać piekarnika. Łyżeczką wybrać nasiona i wyrzucić. Wybrać miąższ, pozostawiając minimalną warstwę.
Nadzieniem wypełnić skórki bakłażanów, posypać pozostałą bułką tartą i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i piec jeszcze przez 10 minut aż wierzch się zarumieni. Zaraz podawać skrapiając pozostałą oliwą z oliwek.



6 komentarzy:

  1. bardzo lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają absolutnie smakowicie, a ta cynamonowa nuta brzmi bardzo zachęcająco - wpisuję w ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również, proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem tylko czemu ze wspaniałego bakłażana została tylko skórka, a reszta do kosza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do kosza, można wymieszać z nadzieniem mięsnym, co najczęściej robię, można użyć do innego dania, np. do zupy kremu z warzyw, albo do zrobienia pasty kanapkowej :) Pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger