czwartek, 3 października 2013

Jesienny jednogarnkowiec z soczewicą i dynią

Czerwona, puy, pardina, gourment, teller, chateau, górska, bernstein, żółta, beluga - nieważne, którą wybierzecie, urozmaici niejedno jesienne danie. Bogata w białko, może zastąpić mięso, jest sycąca i dostarcza sporą dawkę energii. Soczewica. Do tej pory używałam jej jako składnika sałatek, w chłodniejsze dni doskonale sprawdzi się jednak wersja na ciepło. Jesienny wieczór to idealny czas na przygotowanie rozgrzewającego dania w jednym garnku. Małą porcję możemy zjeść od razu na ciepłą kolację, resztę odgrzać następnego dnia na szybki obiad. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ten przepis na danie jednogarnkowe z soczewicą, dynią i kiełbasą chorizo.
 
 
składniki,
4 porcje:
 
350 g dyni
250 g chorizo
1 puszka białej fasoli
125 g soczewicy teller
(ja akurat nie miałam
i użyłam czerwonej)
2 papryczki chilli
4 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu wołowego
2 łyżki oleju
 
1 łyżeczka kminku (zmielonego)
1 łyżeczka kolendry (zmielonej)
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz


przygotowanie:

Dynie i pomidory umyć i pokroić na kawałki. Łyżką wyjąć pestki i miąższ. Pokroić w kostkę wraz ze skórką. Kiełbasę przeciąć na pół i pokroić w plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne, wypłukać i posiekać. Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać i odsączyć. Fasolę odsączyć.
 
W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć chorizo, dodać dynię i smażyć ok. 4 minut. Składniki wyjąć z na powstałym tłuszczy przesmażyć czosnek z cebulą i chilli. Dodać soczewicę i smażyć 1 minutę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. Dodać z powrotem kiełbasę i dynię, a następnie pomidory. Gotować kolejne 10 minut, po czym wrzucić fasolę i wymieszać,  gotować około 5 minut. Na koniec doprawić papryką,  kminkiem i kolendrą, oraz solą i  pieprzem. Podawać gorące.

Smacznego!
 
 

3 komentarze: