Roladki z ciasta filo z miętowym dipem.

Na poniedziałek, wtorek albo sobotę. Każdy dzień jest dobry, by przyrządzić to aromatyczne danie. Wszystko tu ze sobą współgra - dobrej jakości wołowina, słodycz rodzynek, zielony szpinak. Całość jest zamknięta w chrupiącym cieście filo. Roladki dobrze smakują podane z orzeźwiającym miętowym sosem. Ciekawa pozycja w codziennym menu.
składniki,
dla 5 osób:
600 g szpinaku
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
10 płatów ciasta filo
6 - 8 łyżek masła
500 gr mielonej wołowiny
3 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów nerkowca
3 łyżki posiekanych migdałów
sos:
300 gr jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
3 gałązki mięty
sól morska
gałka muszkatałowa
pieprz
 
przygotowanie:
Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej połowę cebuli. Dodać szpinak i razem dusić tak długo, aż ze szpinaku wyparuje cały płyn. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto filo zostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć mięso. Doprawić. Dodać pozostałą cebulę, czosnek, rodzynki, orzeszki i migdały. Smażyć razem około 3 minut. Dodać szpinak z cebula i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, w rondelku roztopić masła. Połową posmarować płaty ciasta. Płaty układać po 2 jeden na drugim i docisnąć. Na każdym podwójnym płacie ułożyć część masy mięsno-szpinakowej pozostawiając przy brzegu trochę miejsca. Brzegi zawinąć a następnie całość zrolować. 
Roladki ułożyć na blasze i posmarować pozostałym masłem, zapiekać około 15 minut, do brązowego koloru. Jogurt doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Miętę posiekać i wymieszać z jogurtem.

Roladki podawać z dipem.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Ależ różnorodność na talerzu. Nie robiłam nic z ciastem filo. Czas się przekonać jak smakuje, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, lubię wszystko co ma szpinak:-) Aniu, a gdzie kupiłaś ciasto filo? U nas?

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich roladek jeszcze nie próbowałam. Farsz, farszem ale ten dip miętowy! Mmmmm!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger