sobota, 21 grudnia 2013

Lukrowane ciasteczka z gryką

Lubię przygotowania do świąt. Co roku jednak obiecuję sobie wybrać prezenty dla najbliższych wcześniej, co roku mi się to nie udaje i kończy się staniem w kolejkach na ostatnią chwilę. Jeśli zatłoczone galerie wolicie omijać szerokim łukiem, albo nie macie pomysłu na świąteczne upominki, polecam wypróbować ulubione i sprawdzone przepisy, i obdarować bliskich jadalnymi drobiazgami. Nawet, jeśli nie będzie to główny podarunek, sprawi, że każdy prezent nabierze niepowtarzalnego i indywidualnego charakteru, a pięknie zapakowane domowe smakołyki z pewnością zrobią na obdarowanych wrażenie. Te dodatkowo pachną obłędnie i zachwycają świątecznym przybraniem. 

składniki,
około 30 sztuk:
125 g masła
65 g cukru białego
60 g cukru trzcinowego
1 jajko
180 g mąki gryczanej
100 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
 
lukier w tubie
cukrowe srebrne perełki
foremki do wycinania ciasteczek





przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folie do żywności i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, foremkami wykrawamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 st. Celsjusza. Studzimy i rozpoczynamy dekorowanie.
Smacznego!
 
 
 

5 komentarzy:

  1. O tak! Lubię obdarowywać bliskich takimi właśnie upominkami :) To bardzo miłe :)

    Uściski i najlepsze życzenia świąteczne Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne. po peostu cudne ciasteczka :]

    OdpowiedzUsuń