wtorek, 10 grudnia 2013

Piernikowe mini muffinki z czekoladą

Grudzień to czas, który  pachnie cynamonem, imbirem, pomarańczami i piernikiem.  Polskie święta nie byłyby prawdziwe, gdyby na stole nie pojawiło się ciasto o korzennym aromacie. Aby poczuć tradycyjny smak, proponuję zacząć od muffinków, które łączą wszystko, co zimą smakuje najlepiej - czekoladę i cynamon, a w kuchni  rozsiewają cudowny piernikowy zapach. Ciasto przygotowane w mini porcjach prezentuje się uroczo i jest zdecydowanie prostsze do podzielenia.

składniki,

15 małych muffinków:

1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 pokruszona czekolada 70% kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu do posypania






przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 4,5 cm lub użyć papilotek wolnostojących - wybrałam
te. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek, przyprawę do piernika, sól, wymieszać. W drugiej misce jajko utrzeć z cukrem, dodać mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką. Papilotki napełnić masą do 2/3 wysokości (po około 1 czubatej łyżce stołowej na 1 porcję). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika muffinki posypać cynamonem.
 
Smacznego!
 
 

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia a smak zdecydowanie do przetestowania ;) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffinki, moje się skończyły więc rzucam sie na Twoje:D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. pycha :) do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń