Sernik z jeżynami i białą czekoladą


Sernik. Aksamitny w strukturze, o idealnej konsystencji. Prosty, klasyczny przepis, do którego pasują wszystkie dodatki. Możecie dodać kruchy spód, wybrać ulubione owoce, lub polewę. Będzie smakował niezmiennie dobrze. Gwarancja sukcesu jest trzykrotnie mielony twaróg, lub bardzo gęsty gotowy ser (używam Piątnica).

składniki,
tortownica 23 cm:
masa:
1 kg sera twarogowego tłustego zmielonego trzykrotnie/ gęstego sera z wiaderka
250 g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
120 ml śmietanki kremówki 36%
cukier waniliowy
polewa:
1 tabliczka białej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

jeżyny do dekoracji


przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do dużej misy włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować przez około 3 minuty, następnie dodawać po jednym jajku, miksując chwilę po

każdym dodanym. Dodać śmietankę i cukier waniliowy, zmiksować szybko do połączenia się składników. 
Tortownicę wysmarować masłem, do przygotowanej formy wylać masę, wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 1,5 godziny, masa serowa się powinna być ścięta.W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i delikatnie połączyć ze śmietanką. 
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim polewę, ostudzić na kratce. Udekorować jeżynami. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby sernik był bardziej kremowy.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Do takich serników nie trzeba mnie zbytnio namawiać, uwielbiam je<3
    A mogę wiedzieć skąd taka piękna patera??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Angie, dziękuję :) A patera jest ze scandishop :)

      Usuń
    2. Ból jest takim że niestety nie ma ich w tej chwili na stanie, bo producent ich nie ma :( Ale jak wrócą to w kilku kolorkach :)

      Usuń
  2. uwielbiam serniki, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :)
    Bardzo podobają mi się zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślicznie wygląda :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger