wtorek, 10 czerwca 2014

Pizza z zielonymi szparagami i mascarpone

Sezon szparagowy w pełni, więc próbuję go wykorzystać. W któryś piątek piekłam pizzę z zielonymi szparagami, to rewelacyjna letnia przekąska, z kieliszkiem schłodzonego białego Verde idealna na imprezy w ogrodzie . Dodając szparagi, proponuje ograniczyć dodatki do minimum, ser, cebula i szynka w zupełności wystarczą. Zamieniłam również sos na biały z mascarpone, jest delikatniejszy, niż pomidorowy i bardzo mi w tym zestawieniu pasował. Szparagów wcześniej nie gotujemy, a jedynie blanszujemy, pozostaną mocno zielone i chrupiące.I absolutnie nie musicie czekać do piątku! :)

składniki:
ciasto na pizzę z tego przepisu
7 zielonych szparagów
1/4 czosnkowej cebuli
3 plastry szynki parmeńskiej
3 łyżki mascarpone
garść startego parmezanu
sól morska
pieprz
oregano  



przygotowanie: 
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury 250 stopni. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce, blanszować. Szynkę porwać na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka. Rozwałkowane ciasto posmarować mascarpone, posypać częścią parmezanu, rozłożyć szynkę, szparagi, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, posypać oregano.
Kamień należy nagrzewać przez 40 minut w gorącym piekarniku. Pizzę zsunąć na rozgrzany kamień i piec przez około 10 minut aż boki i spód będą zrumienione. Posypać resztą parmezanu.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jadłabym *.* Ser mnie przekonał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza jest genialna , w prostocie jest piękno. Biały "sos" to poezja w połączenoiu szparagów ( moich ulubionych " i w moim przypadku szynki Serano to majstersztyk , dziękuję kochana poraz kolejny strzał w 10 tke pozdrówki

    OdpowiedzUsuń