Weekendowe śniadanie. Omlet z kurkami i jarmużem

W weekend, gdy mam znacznie więcej czasu, uwielbiam śniadania na ciepło. Koniecznie z dodatkiem jajek. Kiedy te na miękko i jajecznica się już znudzą, pora spróbować czegoś innego. Ta propozycja jest sezonowa i idealna na jesień. Wystarczy Wam jarmuż, kurki, jajka i chwila czasu, by stworzyć to sycace śniadanie.
składniki:
3 duże jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki tartego sera cheddar
garść kurek
3-4 liście jarmużu
sól morska
świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła











przygotowanie:

Jajka wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i pieprzem, wlać mleko, roztrzepać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, roztopić masło. Kurki i jarmuż podsmażyć, aż zmiękną i stracą objętość.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Aluminiowe patelenki wysmarować roztopionym masłem, na dno wyłożyć farsz. Jajka ubić ponownie, dodać starty ser i wylać na po połowie na patelnie. Wstawić do piekarnika na górną półkę i zapiekać ok. 15 minut do ścięcia jajek wg upodobań. Podawać gorące bezpośrednio z patelni.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Wow, na takie śniadanie od razu chce się wstać z łóżka ;)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Strasznie mi sie podobaja te patelenki :) Zdradzisz, gdzie je kupilas? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadania to istny skarb: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow... Genialne jedzenie i cały design. No nie mogę się napatrzeć. Aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale narobiłaś mi smaka na kurki! :C

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda pysznie :D
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger