Czarne spaghetti z kurkami i śmietanowym sosem

Jestem zaprzeczeniem tezy, że jesienią w kuchni króluje dynia i grzyby. Ten przepis powstał z myślą o D., który uwielbia wszystko, co grzybowe. Wybrałam kurki, ale myślę, że to połączenie obroni się również z innymi grzybami. Danie kremowe i bardzo aromatyczne, idealne dla wszystkich miłośników grzybów, do których, muszę się Wam przyznać, nie należę (choć próbuję je oswoić). Jeśli macie podobnie, wymieńcie je np. na paseczki polędwicy wołowej.
Ps. Z dynią idzie mi zdecydowanie gorzej...

składniki,
2 porcje:
150 g czarnego makaronu spaghetti
50 g kurek
1/3 szklanki startego parmezanu
1 łyżka masła
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz 
sos:
4 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
50 ml białego wina (bulionu w wersji dla dzieci)
4 łyżki śmietanki 30%
pieprz





przygotowanie:
Na dużej patelni roztopić masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut, aż kurki będą szkliste i miękkie, od czasu do czasu zamieszać.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Przyrządzić śmietanowy sos: roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę, doprawić pieprzem, ew. solą, wlać wino lub bulion. Gotować kilka minut, by zredukować sos, następnie dodać resztę masła i jak się roztopi, dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić ewentualnie solą.
Makaron wyłożyć na patelnię z kurkami, polać sosem, wymieszać, nakładać na talerze i posypywać parmezanem.
Można podawać z sałatką z rukoli.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ja swego czasu jadałam tylko grzyby, o dyni nawet nie myślałam. Ale w końcu mnie trafiło.. dopiero co zrobiłam kilka ciast i obiadów, a na parapecie znowu czeka 5 dyń :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger