Ciasto marchewkowe. Najlepsze.

Piekłam je przynajmniej kilkanaście razy. Za każdym smakuje tak samo dobrze. Jest pyszne, wilgotne, bardzo aromatyczne. Waniliowy krem idealnie je uzupełnia. Nic chyba dziwnego, że to pierwsze ciasto, które wylądowało w nowym piekarniku. Nie wiem, dlaczego na blogu pojawia się tak późno, ale koniecznie musicie go spróbować! Możecie również przygotować wersję muffinkową - skróćcie wtedy czas pieczenia o 10 minut.

składniki:
(12 porcji)
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
220 g startej marchewki
150 g brązowego cukru
3 małe jajka
250 ml oleju
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
skórka otarta z jednej pomarańczy
krem:
250 g serka philadelphia
1/3 laski wanilii
50 g cukru pudru
20 g miękkiego masła
przygotowanie: 
Piekarnik nagrzać na 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Utrzeć jajka z brązowym cukrem i olejem na jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać startą marchewkę, rodzynki, orzechy oraz zetrzeć skórkę pomarańczy.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 70 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
W misce utrzeć serek z cukrem i ziarnami wanilii. Po wystudzeniu ciasto wysmarować grubą warstwą kremu.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam marchewkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z olejem i orzechami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej dodać do jajek i cukru a orzechy razem z pozostałymi bakaliami :) Pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger