środa, 23 grudnia 2015

Ekspresowe pierniczki z cytrynowym lukrem

Nie nastawiliście ciasta na piernik? To nic :) To przepis dla spóźnialskich. Ekspresowe świąteczne pierniczki. Bardzo proste w przygotowaniu, miękkie, lekko kruche i idealne do jedzenia od razu po upieczeniu. Najlepsze z dodatkiem domowego lukru.


składniki:
ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g masła
2 duże jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g cukru pudru
100 g miodu 

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny







przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski, dolać roztopione masło, a następnie wyrobić mikserem na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 3 mm, podsypać małą ilością mąki, by ciasto nie kleiło się do blatu.

Z ciasta wykrawać dowolne kształty pierniczków i układać  na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. 


Cukier wsypać do miski. Dodać do niego sok z cytryny i utrzeć całość mikserem. Udekorować pierniczki.

Smacznego!


Wesołych Świąt!

2 komentarze:

  1. Wesołych i magicznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, chciałam poinformować, że ten blog nominowałam do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy ! Kuchnia Paulettes.

    OdpowiedzUsuń