składniki,
8 porcji:
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
400 g (słoiczek) lemon curd
400 ml likieru limoncello
garść migdałów
oraz
8 bezików2 białka z jajek L
150 g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka białego octu winnego
skórka starta z 1 cytryny
dodatkowo:
8 małych słoiczków lub pucharków
przygotowanie:
bezy: Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę. Delikatnie i niedokładnie przemieszać łyżką lub szpatułką ze skórką cytrynową. Pianę wyłożyć na papier formując 8 krążków. Wstawić do piekarnika i piec przez 90 minut. Po tym czasie bezy będą idealnie chrupiące.
krem: śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wmiksować mascarpone oraz 2 łyżki lemnon curd.
deser: w słoiczkach układać kolejno 2 łyżki kremu, łyżkę lemon curd, pokruszoną połowę bezy, polać limoncello, powtórzyć. Wierzch posypać migdałami.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Lemon curd kocham!!! I dawno już nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCalkiem duzo tego Limoncello :D
OdpowiedzUsuńChyba musze sie w niego zaopatrzyc <3
Deser wyglada bajecznie. Kocham lemon curd <3
W pełni akceptuje taką słodycz! :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak,że w tym momencie chce iść do kuchni i go wykonać :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie smaków musi zniewalać: )
OdpowiedzUsuńAniu ale kusisz:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis! Na pewno wkrótce zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
wspaniały deser :) też ostatnio szalałam z lemon curdem :)
OdpowiedzUsuńCudowne pyszności :)
OdpowiedzUsuńbajeczne kolorki:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń