Papryki. Za surowymi nie przepadam, ale uwielbiam grilowane na różne sposoby. Dziś faszerowane chili con carne, zastapią pszenne tortille. To danie sprawdza się jako obiad i jako danie dla gości, wszystko można przygotować wcześniej, papryki upiec, przygotować farsz, posprzątać kuchnie i tylko zapiec przed podaniem. Papryki to dobry pomysł na przygotowanie posiłku dla dużej liczby osób. W przepisie można łatwo zwiększyć ilość składników i przygotować całą dużą blachę zapiekanych papryk dla większej liczby gości. Każdy dostaje swoją porcję na talerz, składającą się z mięsa i warzywa w jednym.
Chili Con Carne:
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, wycisnięte
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, wycisnięte
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów
kilka kawałków suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
oraz:
4 duże czerwone papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów
kilka kawałków suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
oraz:
4 duże czerwone papryki
opcjonalnie:
kwaśna śmietana
świeża pietruszka
cząstki limonki
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki opłukać, przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę na złoty kolor, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę, podsmażyć z każdej strony.
Po chwili dodać pomidory z puszki, dusic pod przykryciem 30 minut, wrzucić pokrojone suszone pomidory i fasolę. Gotować pod przykryciem przez 10. Ewentualnie doprawic do smaku.
Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod folią aluminiową przez 10 minut, następnie jeszcze przez 5 minut.
Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i czastkami limonki, posypując pietruszką.
Smacznego!
bardzo lubię nadziewane warzywa zwłaszcza z grilla:)
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam takie dania: zdrowo, smacznie, kolorowo
OdpowiedzUsuń:)
Usuńurodziwe danie i fotki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale super pomysł!!! uwielbiamy chili con carne i na pewno wypróbuje ten patent :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na wrażenia smakowe po :)
Usuń