Sos śmietanowy z pomidorkami i wołowiną, z dodatkiem białego wina, i różowym pieprzem. Z czerwonym makaronem. Bardzo szybkie i proste danie, ale jak to bywa z potrawami kuchni włoskiej – bardzo smakowite i niemalże uzależniające. Sukces tego dania to zasługa przede wszystkim dobrych składników. Jest ich niewiele, a przygotowanie makaronu trwa chwilę. Jest sycące, idealne na chłodne i ponure dni.
200 g polędwicy wołowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
150 ml śmietanki 30%
kilka suszonych pomidorów pociętych w paseczki
garść różowego pieprzu
sól morska
przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pociętą w paseczki polędwicę i smaż ok 2 minut. wrzuć pomidorki i smaż kolejną minutę, wyłącz ogień, wlej śmietankę, dopraw solą i różowym pieprzem, wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj ponownie. Nakładaj do głębokich talerzy, podawaj gorący.
Smacznego!
Makaron ma świetny kolor, a połączenie smaków na pewno zachwyca; )
OdpowiedzUsuń