Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Moje pierwsze spotkanie ze szparagami zakończyło się katastrofą. Białe. Mimo obrania i obciętych końcówek, zdrewniałe, włókniste, niesmaczne i jakieś takie.. bez smaku. Zielone. Nadal dziwne, zgrillowane, gumowe, nieciekawe. Wykreśliłam je ze swojej kuchni. W tym roku wróciły dzięki Kwestii Smaku, zaglądam, żeby sprawdzić, co u Asi nowego, a tam szparagowe szaleństwo:
"Szparagi zielone i białe. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską, boczkiem i parmezanem. Z posypką "gremoladą" i chrupkim chlebem. Szparagi z jajkiem sadzonym, zupa szparagowa, omlet ze szparagami, jajka zapiekane w kokilkach ze szparagami i szynką parmeńską. Sałatka ze szparagami. Szparagi z piekarnika, szparagi grillowane, sałatka ze szparagów i kurczaka. Zupa szparagowa, makaron ze szparagami. Pizza ze szparagami, naleśniki ze szparagami, zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i szparagami. Frittata ze szparagami i ziemniakami. Naleśniki gryczane ze szparagami, grzanki ze szparagami, szparagi z jajkiem, makaron ze szparagami i krewetkami, sałatka z grillowanego łososia i szparagów."
Postanowiłam skomponowac swoją właśna szparagowa przekąskę. Wyszły wyśmienite!Szparagi nalezy wymyć i odłamać zdrewniałe końce, sprawdzony sposób bez noża: same po zgięciu pekną w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Najlepiej smakują z piekarnika posypane przyprawami. Pieczemy maksymalnie 13-15min, powinny być nadal sprężyste i zielone, inaczej staną się, jak przy moich pierwszych próbach włókniste i gumowe.
składniki,
2 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 pęczka zielonych szparagów, 6 sztuk
6 plastrów ulubionego żółtego sera
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 pęczka zielonych szparagów, 6 sztuk
6 plastrów ulubionego żółtego sera
1 roztrzepane jajko
sól morska
sól morska
świeżo zmielony pieprz
sezam
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie rozłożyć razem z papierem do pieczenia na blaszce i pokroić na 6 równych pasków. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe grubsze końce. Łodyżki doprawić solą i pieprzem.
Plasterki sera pociąć każdy na 4 paski, ułożyć wzdłuż na paskach ciasta, a następnie owijać spiralnie ciasto francuskie wokół każdego szparaga.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez 13 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie rozłożyć razem z papierem do pieczenia na blaszce i pokroić na 6 równych pasków. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe grubsze końce. Łodyżki doprawić solą i pieprzem.
Plasterki sera pociąć każdy na 4 paski, ułożyć wzdłuż na paskach ciasta, a następnie owijać spiralnie ciasto francuskie wokół każdego szparaga.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez 13 minut.
Najlepiej smakują ciepłe, chociaż sprawdzą się też jako przekąska na zimno :)
Smacznego!

Nie jadłam, ale jestem pewna, że będą mi smakować ;)
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować!
UsuńMmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńA ja robiłam wczoraj zielone zawinięte w boczke i pyszne były :) Załuję że zdjęć nie porobiłam :) Takie w sukienkach z ciasta też na pewno pyszne, bo tak pysznie wyglądją :)
OdpowiedzUsuńBoczek... musze odgapić :) coś, co jest z boczkiem, musi być pyszne! ;)
UsuńRobię podobnie, ale na całym cieście układam plastry żółtego sera, na ser zielone szparagi. Zwijam ciasto w rulon, smaruję jajkiem i zapiekam. Po upieczeniu kroję jak wędlinę w plastry o grubości ok. 1 cm Układam na półmisku, wyglądają wspaniale i apetycznie. Podaję jako przystawkę Mogą być na zimno i ciepło
OdpowiedzUsuńCzyli robisz dokładnie tak samo, spzaragi, ser, ciasto, jajko :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńprzekąska doskonała! ja szparagi uwielbiam
OdpowiedzUsuńzrobię takie koniecznie :)
Polecam! :)
Usuńa jakie dobre są z gremolatą i posypką z razowego chleba, skropione oliwą i sokiem z cytryny i zapieczone w piekarniku, :) ale te też super wyglądają
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł! Chetnie wypróbuję :) Pozdrawiam.
UsuńCzęsto robię szparagi z piekarnika, wolę ich smak od tych z wody. Spróbuję też Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuń