Strony

poniedziałek, czerwca 10, 2013

Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną

Znajoma poprosiła mnie o upieczenie tortu na urodziny córki. Tort dla Dwulatki, to nie lada wyzwanie, nieudanego biszkoptu nie podkręcimy alkoholem ;) Dzieci nie przepadają za ciężkimi maślanymi kremami, ale za to kochają słodką bitą śmietanę i owoce. Biszkopt mocno czekoladowy, choć bez czekolady, za to z dużą ilościa kakao. Zainspirował mnie przepis na Tort Szwarcwaldzki Asi z Kwestii Smaku. Skorzystałam z jej wskazówek robiąc biszkopt i wyszedł fantastycznie! Pyszny, wilgotny, wysoki i faktycznie niezawodny. Na wszelki wypadek rzuciłam nim 2 razy ;)
 


składniki,
tortownica 24cm:

biszkopt kakaowy:
 7 jaj
 1 szklanka cukru
 2/3 szklanki gorzkiego kakao
 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

do nasączenia:
w wersji dla dzieci słodka herbata z wanilią
dla dorosłych Porto lub likier truskawkowy

przełożenie:
 400 g słoik konfitury truskawkowej
 300 g pokrojonych świeżych truskawek


masa:
750 ml zimnej śmietanki 30%
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny

+ truskawki do dekoracji






przygotowanie:

biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na podłogę. Ostudzić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
masa: W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.





 Konfiturę wymieszać z pokrojonymi truskawkami, zaparzyć 1/2 szklanki herbaty, następnie mocno posłodzić, dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy. Ostudzić.

Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, polać 3 łyżkami alkoholu lub herbaty, konfiturę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury z owocami i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć nasączenie, konfiturę i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować bitą śmietaną. Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki do czasu podania.
 
Smacznego!

 
  
Ten przepis znajdziecie w akcjach:

Truskawkowy zawrót głowy 2013
 
Desery z Kremówką

19 komentarzy:

  1. Umarłam!!! :)
    Ja też chcę mieć dwa latka i taki tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawkowe szaleństwo! Piękny i te truskawki na górze (mniam!) skusiłabym się na taki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Tak z rana! Wygląda mega! Zjadłabym cały :P teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny! chciałabym być dwuletnią solenizantką - zjadłabym go oczami, taki jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepiękny :))
    Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam!
    beatriczenkiczen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) fajnie, że mogłam dołączyć :)
      pozdrowienia!

      Usuń
  6. Piękny tort :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. truskawki z czekoladą to idealny duet... a do tego tak pięknie podany, marzenie każdego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj chyba zaraz polecę po truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koneicznie ;) sezon w tym roku dośc krótki!

      Usuń
  9. doskonały torcik nie tylko dla dzieci !
    bardzo podoba mi się taka forma tortu tzn. bez boków :)
    pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie właśnie ta forma zachwyciła w pewnym torcie z wiśniami! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort piękny ;) Jutro mam urodziny i planuje skorzystac z tego przepisu. Tylko boje sie, że nie wyjdzie taki ładny jak ten na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger