Warstwowy deser z cytrynowym kremem

Deser bez pieczenia składający się z 3 różnych warstw. Pokruszone owsiane ciasteczka, kremowa masa na bazie mascarpone i świeże borówki ze słodkim mango, to doskonała kombinacja składników. Podawana w małych szklankach lub pucharkach, do wyjadania łyżeczką. Bardzo prosta rzecz, ale nam wyjątkowo posmakowała. To dobry pomysł na szybki deser na imprezę dla większej ilości osób, lub gdy po prostu najdzie nas ochota na coś słodkiego. Gotowy w 30min! Sprawdzi się szczególnie w upalne dni. Krem z powodzeniem możecie wykorzystać do kruchych tart i innych letnich deserów.


składniki,
3 porcje:
 
małe opakowanie mascarpone
250ml jogurtu naturalnego
lub serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
15 ciasteczek owsianych
(użyłam BelVita)
1 opakowanie świeżych borówek
1/2 dojrzałego mango







przygotowanie:

Na dno pucharków wsypać pokruszoną 1/3 ciastek. Przygotować krem mieszając mascarpone z jogurtem lub serkiem, cukrem i skórką z cytryny. Na ciastka wyłożyć warstwę masy, posypać kolejną porcją ciasteczek, dodać warstwę owoców. Następnie powtórzyć: masa, ciasteczka, wierzch udekorować owocami. Aby deser był bardziej kremowy schłodzić pół godziny w lodówce.
 
Smacznego!

 
 

 

 
 

24 komentarze:

  1. Pyszny i pożywny deser :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie, taki orzeźwiający :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKOWAĆ! Smakował też świeżo, dzięki cytrynie :)

      Usuń
  3. Musiało być pyszne! Z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję świeżość i orzeźwienie ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak nic teraz czekać na gorące lato i się takim deserem delektować :) Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko lato coś się ociąga, a nawet wiosna nie chce się rozkrecić na dobre ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Dziękuję, miło to czytać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały:-), choć nie dla mnie jeszcze:-). Dieta wciąż trwa i jak na razie tylko małokaloryczne desery wchodzą w grę:-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się spodobała Twoja propozycja deserowa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger