Soczysta sałatka z krewetkami i granatem
Przepyszna, soczysta i rześka. Pikantne krewetki, orzechowa rukola, lekko kwaskowy granat, wyrazisty parmezan i aromatyczna oliwa. A to wszystko dosłownie w kilka minut! Może skusicie się na podanie takiej sałatki na sobotnią kolację?
składniki,
2 porcje:
14 średnich krewetek
1/2 owocu granatu
2 garście rukoli
parmezan
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine z bazylią
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine z bazylią
przygotowanie:
Mrożone krewetki włożyć do miski i rozmrozić w letniej wodzie (około 15 minut). Opłukać i dokładnie osuszyć. Posiekać czosnek i papryczkę chili. Na patelni podgrzać bazyliową oliwę, włożyć czosnek i chili, i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony.
Mrożone krewetki włożyć do miski i rozmrozić w letniej wodzie (około 15 minut). Opłukać i dokładnie osuszyć. Posiekać czosnek i papryczkę chili. Na patelni podgrzać bazyliową oliwę, włożyć czosnek i chili, i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony.
Owoc granatu obrać, przekroić na 4 części. Z jednej części wyłuskać ziarenka. Na talerze ułożyć rukolę, wyłożyć krewetki, posypać ziarnami granatu i płatkami parmezanu. Polać oliwą bazyliową.
Smacznego!
Bardzo smakowita sałatka. Nabrałam ochoty na krewetki.
OdpowiedzUsuńPrzepis zanotowany :) wygląda rewelacyjnie! na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Aniu!
Uwielbiam takie sałatki, właśnie zajadam się podobną ale bez krewetek i z awokado:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
czuję że zakochałabym się w niej przy pierwszym kęsie :) uwielbiam takie smaki :D
OdpowiedzUsuńNa sobotnią to już nie dam rady, ale w tym tygodniu z całą pewnością wypróbuję bo mam tyle wolnego czasu, że będę się żywić tylko i wyłącznie ekspresowymi sałatkami :)
OdpowiedzUsuńA te kolory... bosko!! Pozdrawiam cieplutko, ale to takie moje wew. ciepło bo za oknem jest chyba z 5 stopni :(