Soczysta sałatka z krewetkami i granatem

Przepyszna, soczysta i rześka. Pikantne krewetki, orzechowa rukola, lekko kwaskowy granat, wyrazisty parmezan i aromatyczna oliwa. A to wszystko dosłownie w kilka minut! Może skusicie się na podanie takiej sałatki na sobotnią kolację?


składniki,
2 porcje:

14 średnich krewetek

1/2 owocu granatu

2 garście rukoli

 parmezan

 1 ząbek czosnku

1/2 papryczki chili

 2 łyżeczki soku z cytryny

 2 łyżki oliwy extra vergine z bazylią
przygotowanie:

Mrożone krewetki włożyć do miski i rozmrozić  w letniej wodzie (około 15 minut). Opłukać i dokładnie osuszyć. Posiekać czosnek i papryczkę chili. Na patelni podgrzać bazyliową oliwę, włożyć czosnek i chili, i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony.

Owoc granatu obrać, przekroić na 4 części. Z jednej części wyłuskać ziarenka. Na talerze ułożyć rukolę, wyłożyć krewetki, posypać ziarnami granatu i płatkami parmezanu. Polać oliwą bazyliową.
 
Smacznego!
  

 
 

 
 

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita sałatka. Nabrałam ochoty na krewetki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zanotowany :) wygląda rewelacyjnie! na pewno wypróbuję :)
    Miłego weekendu Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sałatki, właśnie zajadam się podobną ale bez krewetek i z awokado:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czuję że zakochałabym się w niej przy pierwszym kęsie :) uwielbiam takie smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na sobotnią to już nie dam rady, ale w tym tygodniu z całą pewnością wypróbuję bo mam tyle wolnego czasu, że będę się żywić tylko i wyłącznie ekspresowymi sałatkami :)

    A te kolory... bosko!! Pozdrawiam cieplutko, ale to takie moje wew. ciepło bo za oknem jest chyba z 5 stopni :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger