Spaghetti z mulami w białym winie
piątek, października 18, 2013
2
białe wino
,
kuchnia włoska
,
małże
,
mule
,
owoce morza
,
pasta
,
spaghetti
Podczas podróży do Portugalii zjadłam to danie po raz pierwszy i pokochałam od pierwszego kęsa. Mule w białym winie z szalotką i pietruszką skropione oliwą z oliwek, z chili, duszone na maśle – brzmi skomplikowanie, ale to prostsze niż się Wam wydaje, wystarczy jeszcze parę minut na ugotowanie makaronu i gotowe!
Świeże małże dostaniecie w dużych hipermarketach, ja zaopatruję się w nie w Makro (w czwartki jest dostawa świeżych owoców morza). Przed ugotowaniem mule należy dokładnie oczyścić zekrobując narosla i odrywając włókniste nitki, potem wybrać wszystkie nieszczelnie zamknięte, postukać w muszle, a jeśli nadal pozostaną uchylone, wyrzucić - gdyż są martwe.
2 porcje:1 kg muli
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki
10 g masła
150 ml białego wytrawnego wina
świeżo mielony pieprz
1/2 papryczki chili
(opcjonalnie)
200 g makaronu spaghetti
200 g makaronu spaghetti
przygotowanie:
Wrzucić makaron do wrzątku z łyżką soli i ugotować al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki. W rondlu na umiarkowanym ogniu roztopić masło, wrzucić czosnek i chili, zeszklić cebulę, wlać wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać pietruszkę i mule, a następnie przykryć garnek pokrywką i potrząsnąć. Po ok. 3-4 minutach muszle małży zaczną się otwierać. Należy potrząsać nimi jeszcze przez minutę - dwie. Zdjąć garnek z ognia i pozbyć się zamkniętych muszli. Makaron powinien być już gotowy. Po odsączeniu, wystarczy przełożyć do garnka z małżami, wymieszać i jeszcze chwile podgrzewać, aby smaki się przemieszsały.
Smacznego!
Świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w makaronowym konkursie!
http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html
Też jestem wielbicielem muli, jednak w klasycznej formie z chrupiącym pieczywem
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/mule-w-sosie-czosnkowo-winnym/
Chętnie spróbuję z makaronem :-)