Suflet czekoladowy. Po prostu.
poniedziałek, października 14, 2013
15
cos słodkiego
,
deser czekoladowy
,
na ciepło
,
suflet czekoladowy
3 porcje:
100 g czekolady gorzkiej
(u mnie 70% kakao)
(u mnie 70% kakao)
70 g masła
+ 1 łyżeczka do posmarowania ramekinów
55 g cukru
40 g mąki tortowej,
typ 450
typ 450
3 jajka
3 kokilki do zapiekania
silikonowy pędzelek
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C - termoobieg. Jajka ubić dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone masło, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypywać powoli mąkę, delikatnie mieszając trzepaczką, po czym dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem. Małe foremki schłodzić, wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią, środek będzie półpłynny, a na wierzchu postanie delikatna skorupka.
Podajemy na ciepło, posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem, zwłaszcza w wersji deserowej.
Smacznego!
Chyba natchnął Cię wczorajszy Masterchef, hm? :)
OdpowiedzUsuńSuflety wyglądają pięknie. Tylko raz w życiu jadłam coś takiego, ale z chęcią bym to powtórzyła. :)
Dziękuję :) o dziwo, chyba MasterChef odgapił,bo ja swoje dodałam na fb wczoraj popołudniu ;)
UsuńWyszedł Ci idealny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJuż na FB oblizywałam się:-) Fachowo pęknięty, jak się wczoraj dowiedziałam w Master Chefie:-))
OdpowiedzUsuńNo ponoć tak, właściwie nie mam porównania, bo to pierwszy, jaki jadłam, ale smakował nieziemsko!
UsuńGenialnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo właśnie, mi też z Master Chefem się skojarzył :D
OdpowiedzUsuńMuszę taki suflecik zrobić :)))
Wspanialy! I ten plynny srodek...
OdpowiedzUsuńPrzesmaczne zdjęcia! Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Wyszły przepyszne :) do kompletu przydałaby się gałka lodów i/lub coulis owocowe.
OdpowiedzUsuńSzybki i całkiem proste :) Tylko kokilki musiałam pożyczyć, bo akurat w mojej miejscowości nie udało mi się znaleźć.
Dzięki piękne za super przepis.
Ewelina K.
Zdjęcia rzeczywiście niesamowicie zachęcająco wyglądają! nigdy nie piekłam, z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Czekoladowych jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTe suflety są obłędne! Nie próbowałam jeszcze zrobić sufletu bo się naczytałam, jakie to trudne i jakoś o nich zapominam. DOkłądnie tak samo mam w przypadku makaroników.
OdpowiedzUsuńPojadłabym takie cieplutkie do kawy w pracy.