Domowa pizza ze świeżą rukolą i parmezanem
poniedziałek, października 21, 2013
5
ciasto
,
mozarella
,
parmezan
,
pizza
,
rukola
,
szynka parmeńska
,
włoskie smaki
Pizza równie pyszna, co kolorowa. To moje ukochane połączenie składników. Proste, ale niezmiennie smaczne, w dodatku, wszystkie potrzebne produkty najczęściej mam w swojej kuchni. Odkąd dostałam kamień do pizzy, staram się mieć również zamrożoną porcję ciasta. A co zrobić, gdy akurat go nie macie lub zapomnicie rozmrozić? Polecam spróbować ciasta na drożdżach instant, jest równie pyszne, a ten składnik możemy dość długo przechowywać w spiżarni. Gdy nie mamy pomysłu na obiad, lub po prostu dopadnie nas ochota na coś dobrego, ale domowego, na pewno się przydadzą ;)
1 duża pizza:
ciasto:
3,5g suchych drożdży
75 ml ciepłej wody
szczypta cukru
75 ml ciepłej wody
szczypta cukru
125 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
sos :
1 łyżka oliwy
sos :
50ml pulpy pomidorowej
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego oregano
dodatki:
dodatki:
1 kulka mozzarelli, kilka pomidorków z oliwy (użyłam pikantnych takich), 4 plastry szynki parmeńskiej, świeża rukola, parmezan do posypania
przygotowanie:
przygotowanie:
Kamień, lub blachę włożyć do piekarnika na środkową półkę i nagrzać go do 250 stopni C. Drożdże wymieszać w misce z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, dodać rozczyn drożdży, oliwę. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, tak, aby nie kleiło się do rąk, przykryć, po czym odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pulpę (ew. domowy keczup) wymieszać z oliwą i oregano, doprawić do smaku solą. Wyrośnięte ciasto uformować na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą i zostawić jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć pokrojoną cienko mozzarellę, szynkę i pomidorki. Piec przez około 7 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią i całość będzie chrupiąca. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać świeżą rukolą i tartym parmezanem. Podawać gorącą!
Smacznego!
Zainspirowałaś mnie do zrobienie w tygodniu pizzy (jak tylko znajdę czas, oczywiście) ;D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domową, cienką pizzę :).
Pycha! Lubię rukolę na pizzy :)
OdpowiedzUsuńo nie! keczup nie! neverever!
OdpowiedzUsuńPysznie! Kamienia się niestety jeszcze nie dorobiłam, ale mam nadzieję niedługo go sobie sprawić :)
OdpowiedzUsuń