Kolorowe ciasto na Worl Baking Day!
Urlop. Magiczne słowo, leniwy czas, który właśnie nastał. Jutro wylatujemy na wymarzone wakacje do Portugalii i moją głowę zaprzątają myśli o plaży i kąpielach w oceanie. Już czuję letni luz i gdyby nie wczorajszy World Baking Day, pewnie całą niedzielę spędziłabym poza domem, bo była wyjątkowo słoneczna i upalna. Jednak zaintrygowana tym szczególnym dniem, dałam się skusić na zbiorowe wypieki pod hasłem BAKE BRAVE. Był to pretekst, by zakasać rękawy i zrobić rozgardiasz w kuchni a inspiracją był kolorowy przepis Carloty, portugalskiej blogerki. Znajdziecie go tu pod numerem 34.

(użyłam 18cm i zmniejszyłam je o połowę):
2 małe jogurty naturalne (250 ml)
6 szklanek mąki
6 szklanek cukru
2 szklanki margaryny (roztopionej)
6 jaj
1 łyżka stołowa drożdży
barwnik spożywczy – użyłam czerwonego
800 ml śmietany
1 łyżka cukru
odrobina barwnika
kuleczki perłowe do dekoracji
przygotowanie:
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij jaja z cukrem na białą masę. Dodaj roztopioną margarynę, drożdże i mąkę. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w 3 miseczkach i do każdej części dodaj kilka kropli barwnika spożywczego tak, by każda część miała inny kolor. Nasmaruj trzy formy tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym, a następnie do każdej formy wlej ciasto innego koloru. Piecz przez 20 minut i pozostaw do ostygnięcia.
Polewa: Wymieszaj śmietanę, cukier i barwnik spożywczy. Posmaruj masą pierwsze ciasto. Przełóż je drugim ciastem, a następnie posmaruj je masą. Te same czynności powtórz z trzecim ciastem, a całość polej polewą. Włóż na chwilę ciasto do lodówki i gotowe!
Smacznego!
Przesliczne! W innych kolorach tez wygladaloby uroczo.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTorcik cudny,ale nie jestem pewna czy bedziesz plywac w Portugalii,w Hiszpanii zimno i deszcze,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwierz mi, że będę :D
UsuńPływałam! :))) było cudnie i słonecznie!
UsuńAle kolory! I - o rany - sześć szklanek cukru, coś dla mnie:)Nawet zmniejszone o połowę robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńo mamma mia! wygląda bajkowo.
OdpowiedzUsuńi te zdjęcia!
Cudny! Taki bajkowy! Ach i zazdroszczę tej Portugalii ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wracam za tydzień, mam nadzieję z nowymi inspiracjami! :) Pozdrawiam!
UsuńNo powaliłaś tym tortem :)
OdpowiedzUsuńUdanego urlopu i czekam na fotorelację z pięknej Portugalii :) moje marzenie...
Dziękuję! Obiecuję zameldować, jak było po powrocie!
UsuńCudowny w kolorach, aż oka nie mogę oderwać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSłodko :D fajne kolorki
OdpowiedzUsuńJest boskie:-)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję i do zobaczenia w czerwcu!
Usuńcudowne ciacho :) kolory bardzo pozytywne :)
OdpowiedzUsuńO, a ja z Portugalii wróciłam tydzień temu, w Albufeirze byliśmy... stopy drętwiały od wody w ocecanie, ale pogoda była cudowna, tak piękna, jak Twój tort :)
OdpowiedzUsuńMy też w Albufeirze, tak, stopy dręrtwiały, ale potem mozna je było ogrzać w słońcu, piekny kawałek Ziemii :)
UsuńŚliczny i te kolory :) A Portugalii zazdroszczę , też mam się zamiar wybrać w najbliższej przyłości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję a Portugalie polecam <3
Usuńwygląda wspaniale, udanych wakacji !! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Wakacje były rewelacyjne :D
UsuńCudowne to ciacho :) Wydaje mi się o niebo trudniejsze od tego, które ja piekłam na WBD :)
OdpowiedzUsuńBiegne szukać Twojego :) ale to niemożliwe ;)
Usuńurocze! :) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńAch gdybym ja tak umiała :)
OdpowiedzUsuńOdpoczywajcie!
Na pewno umiesz :) Pozdrawiam!
UsuńZ pewnością było pyszne!!!! Tort przepiękny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA!!! i miłego wypoczynku życzę!!! Ania
UsuńDziękuję, a urlop się udał :) Pozdrawiam!
UsuńAppreciate this post. Let me try it out.
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my weblog background check
WOW just what I was looking for. Came here by searching for casino
OdpowiedzUsuńmy website; roulette online
6 szklanek cukru? Czy to nie pomyłka?:)
OdpowiedzUsuńNie, dokładnie tyle jest w przepisie :)
Usuń