Grzanki z kozim serem i brzoskwinią
wtorek, marca 31, 2015
1
przekąska
,
śniadanie dla dwojga
,
śniadanie na ciepło
,
tosty
,
wegetariańskie danie
,
z piekarnika
Gdy robiłam te zdjęcia kilka dni temu, była cudowna wiosna i musiałam z aparatem uciekać przed słońcem. Dzisiaj za oknem na zmianę jesienna wichura i zimowa zawierucha, aż trudno uwierzyć, ze jutro pierwszy kwietnia. Tak naprawdę, nie ma to żadnego znaczenia. Te grzanki smakują zawsze. Mogą poprawić burzowy nastrój, albo idealnie współgrać ze słońcem. Jako ciepła przekąska lub porządne drugie śniadanie. Wszystkie składniki są grillowane, co sprawia, że grzanki są chrupiące, brzoskwinie mięsiste i słodkie a roztopiony ser kozi rozpływa się w ustach.
składniki
(4 grzanki):
1 brzoskwinia
(świeża lub z puszki)
1 bagietka
muesli
8 plasterków
sera koziego
listki
świeżej szałwii
1 łyżeczka
oleju kokosowego
świeżo zmielony
czarny pieprz
1 łyżka
płynnego miodu
przygotowanie:
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (220stC). Brzoskwinie pokroić na 4 plastry a następnie każdy przeciąż na pół. Bagietkę przekroić na 4 części.
Foremkę żaroodporną posmarować olejem kokosowym. Ułożyć kromki. Na każdej położyć po 2 plasterki koziego sera i 2 kawałki brzoskwini. Posypać połową szałwii, doprawić pieprzem. Włożyć na około 15 minut pod grill w piekarniku. Wyjąć jak ser zacznie się topić a brzoskwinia lekko się zrumieni. Grzanki posypać pozostałą szałwią i delikatnie polać miodem.
Mniam, lubię takie połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuń