czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty Czwartek. Oponki.



Kiedy próbuję sobie przypomnieć smaki z dzieciństwa, tłusty czwartek nierozerwalnie kojarzy mi się z oponkami smażonymi przez babcię. Doskonale pamiętam mielenie twarogu ręczną, ciągle zapychającą się maszynką i skwierczenie tłuszczu w wielkim garze. Patrząc na bulgoczący olej i na babcię, która prawie wszystkie przepisy potrafiła zrobić 'na oko' bez niepotrzebnych kuchennych gadżetów, smażenie wydawało mi się czymś magicznym. Dziś myślę, że oponki serowe, to jeden z prostszych i szybszych przepisów, aby w czwartek było tłusto i pysznie! Ciasto nie zawiera drożdży, nie wymaga więc zagniatania, ani nie musi wyrastać.

składniki na ciasto,

około 40 sztuk:

 

550 dag mąki pszennej ( ja dałam 3 szklanki)

500 dag zmielonego twarogu (dla leniwych gotowy twaróg na sernik do kupienia w sklepach)

3 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany 

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej


olej do smażenia

(użyłam ryżowego ma dużo wyższą temperaturę dymienia i łagodny, nieprzenikający do potraw smak)

cukier puder + cukier waniliowy do posypania





przygotowanie:

W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypać maki, ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać kółka a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka.

W dużym garnku, lub na patelni rozgrzewamy olej na wysokość ok.5cm. Tłuszcz rozgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu, aby podgrzał się równomiernie.  Temperaturę tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta,powinien skwierczeć, wypłynąć na powierzchnie i szybko zrobić się złoty.

 Smażymy oponki partiami po 5 sztuk, z obu stron, aż się ładnie zrumienią na złoty kolor.

 Nadmiaru tłuszczu pozbędziemy się wykładając oponki na ręcznik papierowy.

 Posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego!



 


13 komentarzy:

  1. mmmmmm... wygladaja przepysznie:)
    na pewno skorzystam z przepisu:)
    i ciekawa jestem bardzo nowej kuchni... jeśli plany zostały zrealizowane of kors:)
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. będę zaglądać:))
    i czekam na kuchnię:)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam witam :)
    Oponki wyglądają bardzo apetycznie a i same zdjęcia mocno działające na wyobraźnię :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiarku, postaram się odkurzyć profil na deccorii i dodać :)

    Elle, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przez przypadek wpadłam, ale chyba tu "utknę" na dłuższy czas :) pozdrawiam cieplutko!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  7. :))))))))))))
    trzymam za słowo:)
    bardzo mocno:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I am not certain the place you are getting your info, but good topic.
    I needs to spend some time finding out more or understanding
    more. Thank you for wonderful info I used to be in search of this info for
    my mission.

    Here is my web page :: Cooking Simple Vegetables

    OdpowiedzUsuń