sobota, 27 kwietnia 2013

Czekoladowe cupcakes z pralinami.

Pomysł na te pyszności podsunęła mi znajoma wysyłając zdjęcie cupcakes z pralinami. Cudo! Musiałam je zrobić od razu. Muffinki i krem zrobiłam wg przepisu z bloga Moje Wypieki. To klasyczny przepis, który warto mieć pod ręką. Do tego pudełko Ferrero Roche - wybrałam mieszane: ciemnoczekoladowe z migdałem i oczechowe z mlecznej czekolady. Cupcakes są tak przepyszne, delikatne i miękkie, że nie można poprzestac na jednej.Wyglądają jak z najlepszej cukierni :)

składniki,
około 10 babeczek:


110 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki
odrobina chili w proszku

krem czekoladowy:

250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki


+ 10 sztuk ferrero rocher








 przygotowanie:

 Mąkę, proszek, kakao, chili wsypać do miski i wymieszać. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. W tym czasie śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy.
 
Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce. W każdej wyciąć małe wgłębienie ( ja użyłam łyżeczki do melona). Ozdobić wokół wgłębienia masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na środek wcisnąć po jednej pralince.

Smacznego!
 
 


 
 
 

Ten przepis bierze udział w konkursie. Podoba Ci się, kliknij:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - zagłosuj na moje zdjęcie!
Dziękuję!
Anna Maria

25 komentarzy:

  1. fantastyczne cupcakes, przepiękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest jakieś dzieło sztuki, a nie cupcakes! (;

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia są niesamowite! A pralinki lepsze jak z najlepszej cukierni! Istne dzieło sztuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam sie z dziewczynami,cudne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie babeczki i genialne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe i eleganckie. Podziwiam i marzę o jednej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastepnym razem odłożę, te zniknęły w kilak chwil!

      Usuń
  7. Mmm, boskie zdjęcia, eleganckie i na pewno pyszne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeboskość :) patrząc na Twoje zdjęcia dopadły mnie pomysły na kilka innych cupcakes - takie te foty inspirujące a dodatkowo przed ich wyświetleniem powinno wyskakiwać okienko "Nie jesteś najedzony, kochasz czekoladę zawsze, o każdej porze dnia? - uciekaj" :)

    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu :) Muszę przyznać, że nie spróbowałam ani jednej pstrykając foty, ale cięzko było... Buziaki!

      Usuń
  9. ooo Kochana! no to pojechałaś teraz! ślinka cieknie na sam widok zdjęć! muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj były... ale i okazja szczególna, polecam wypróbowac przepis! :)

      Usuń
  10. wow! przepiękne, jestem pod wrażeniem !

    OdpowiedzUsuń
  11. ładniutkie, lubię takie mocno czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne. Absolutnie cudne. I takie mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. OJ! spadłem z krzesła - wyglądają kosmicznie. Muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem pod mega wrażeniem. Wyglądają świetnie!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo elegancje, nadają się na każdą okazję, dzięki za przepis! blog wspaniały, już dodałam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne te babeczki , a ferro uwielbiam także chętnie bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń