Lemon Curd. Najlepszy.
piątek, marca 07, 2014
2
cytrynowy krem
,
cytryny
,
domowe przetwory
,
krem do ciasta
,
lemon curd
,
pasta cytrynowa
Te magiczne słoiczki z żółtą masą pojawiały się na wielu blogach i w książkach kucharskich. Uwielbiam cytryny i wszystko, co z nimi związane (no, może poza tequilą). Było więc oczywiste, że w końcu skuszę się, by wypróbować domową żółta pastę. Nie jadłam lemon curd wcześniej, i przetestowałam kilka przepisów, zanim trafiłam na konsystencję i smak, które odpowiadają mi najbardziej.
składniki,
2 małe słoiczki:skórka i sok z 3 cytryn
170g cukru pudru
100g masła
3 jajka
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
2 słoiki po ok. 300g
przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem umieścić skórkę i sok z cytryny, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło, podgrzewać stopniowo mieszając trzepaczką od czasu do czasu, aż masło się rozpuści. Wymieszać jajka i żółtka, a następnie dodać do mieszaniny. gotować przez około 5 minut, a następnie dodać mąkę. Zdjąć z ognia i mieszać od czasu do czasu, aż ostygnie. Wlać do wyparzonych słoików. Ponoć można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, ale gwarantuję Wam, że zniknie znacznie szybciej :)Smacznego!
W ilości cukru chyba wkradł się błąd :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tartę z lemon curd, pyszne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń