Cytrynowy eton mess

 
Dzisiaj przepis z wykorzystaniem przygotowanego wcześniej lemon curd. Pyszny, kwaskowy eton mess. Bezy możecie upiec dzień wcześniej, lub skorzystać z gotowych. Dodatki do bezy łatwo się przygotowuje, oprócz cytrynowej masy, dodajemy błyskawiczny krem - zmiksowaną bitą śmietanę z mascarpone. A całości smak dodaje likier Limoncello. Wystarczy ułożyć w pucharkach.
 
składniki,
8 porcji:


500 g mascarpone
250 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
400 g (słoiczek) lemon curd
400 ml likieru limoncello
garść migdałów

oraz

8 bezików2 białka z jajek L
150 g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka białego octu winnego
skórka starta z 1 cytryny

dodatkowo:
8 małych słoiczków lub pucharków



przygotowanie:

bezy: Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę. Delikatnie i niedokładnie przemieszać łyżką lub szpatułką ze skórką cytrynową. Pianę wyłożyć na papier formując 8 krążków. Wstawić do piekarnika i piec przez 90 minut. Po tym czasie bezy będą idealnie chrupiące.

krem: śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wmiksować mascarpone oraz 2 łyżki lemnon curd.

deser: w słoiczkach układać kolejno 2 łyżki kremu, łyżkę lemon curd, pokruszoną połowę bezy, polać limoncello, powtórzyć. Wierzch posypać migdałami.

Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
 
 
  



11 komentarzy:

  1. Lemon curd kocham!!! I dawno już nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Calkiem duzo tego Limoncello :D
    Chyba musze sie w niego zaopatrzyc <3
    Deser wyglada bajecznie. Kocham lemon curd <3

    OdpowiedzUsuń
  3. W pełni akceptuje taką słodycz! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak,że w tym momencie chce iść do kuchni i go wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To połączenie smaków musi zniewalać: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za ten przepis! Na pewno wkrótce zrobię :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały deser :) też ostatnio szalałam z lemon curdem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger