Strony

środa, marca 19, 2014

Śniadanie Mistrzów. Szakszuka.

 
Moim zdaniem każdy powinien umieć przyrządzić prostą, ale robiącą wrażenie potrawę na niedzielne śniadanie – smażone jajko 
– pisze Bill Granger i podaje w książce „Najlepsze dania Billa” przepis na szakszukę. Ekspresowe późne śniadanie. Idealna na chłodniejsze dni. Alternatywa dla jajecznicy w niedzielny poranek. Aromatyczna i sycąca, najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie chlebków pita lub ulubionego pieczywa.
 
składniki,
2 porcje:


1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w plasterki
1 papryka czerwone pokrojona w kostkę
1 papryka żółta pokrojona w kostkę
1 łyżeczka suszonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego chili
puszka pomidorków pelati pokrojonych w kostkę
2 jajka
sól i pieprz
kilka gałązek świeżej pietruszki

dodatkowo:
1 duża patelnia lub dwie małe 





przygotowanie: 
Oliwę podgrzać na patelni i wrzucić na nią cebulę, zeszklić, dodać papryki i smażyć do miękkości. Doprawić suszoną papryką i chili w proszku i smażyć przez 3 minuty. Dodać pomidory i smażyć kolejne 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. W masie zrobić drewnianą łyżką dwa zagłębienia. Do każdego zagłębienia wbić jajko i smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji (ja włożyłam patelnie na 3 minuty do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla). Posypać słodką papryką i posiekana pietruszką. Najlepiej podawać od razu.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Dokładnie takie śniadanko u mnie było w ten weekend. Musiałam wyprobować z magazynu Usta :) I czyżby na zdjęciu to bagieta razowa z Almy? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie smażone jajko to perfekcyjne śniadanie! prezentuje się zjawiskowo i bardzo smacznie. poczekam na niedzielę i wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi przypomniałaś że miałam zrobić dawno temu, nawet się w patelnie zaopatrzyłam odpowiednią :) Piękne i apetyczne foty jak zawsze :) Pozdrawiam serdecznie Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mega pychotka!!!

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i ekspresowe, ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger