Tarteletki z camembertem i cebulowym chutney
piątek, marca 21, 2014
7
cebula
,
chutney cebulowe
,
ciasto francuskie
,
przekąska na ciepło
,
przystawka
,
ser camembert
,
tarteletki
Uwielbiam tarty, a te, to stała pozycja w moim menu. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Mini tarty z ciasta francuskiego, wypełnione farszem z cebulowego chutney, sera camembert i tymianku. Idealne danie na kolację dla dwojga. Można je podawać same lub np. z sałatą z roszponki z winegretem. Sprawdzą się zarówno w roli przystawki, jak i dania głównego. Obowiązkowo z kieliszkiem ulubionego wina. Samo chutney można przygotować z wyprzedzeniem, zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce. Połączenie słodkiej czerwonej cebuli i pysznego sera to coś, czemu nie potrafię się oprzeć. Dodaję jeszcze świeży tymianek i posypuję mieszanką kolorowego pieprzu. Poezja smaku. Z podanych składników można przygotować 6 małych tarteletek lub jedną, większą tartę.
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego1 krążek sera camembert Turek6 łyżek chutney z czerwonej cebulikilka gałązek tymianku
świeżo zmielony kolorowy pieprzna chutney:3 czerwone cebule
50 ml różowego octu winnego100 ml wody50 g brązowego cukru2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżki oliwy
sól, pieprz
przygotowanie:Chutney: Cebulę obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu 10 minut. Dodać brązowy cukier i smażyć do momentu skarmelizowana się cebuli. Następnie dodać pozostałe składniki i dusić do odparowania płynów. Doprawić solą i pieprzem, wystudzić.Tarteletki: Na papierze do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie i wykroić z niego 6 krążków około 12 cm. Na każdym krążku rozsmaruj 1 łyżkę chutney z karmelizowanej cebuli i połóż po grubym plasterku sera camembert. Na wierch dodaj gałązkę tymianku i dopraw kolorowym pieprzem. Zapiekać w piekarniku przez 15 – 20 min do zrumienia. Podawaj ciepłe.
Ach muszą smakować wspaniale:-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę wypróbować, bo coś czuję że zakocham się w tym smaku: )
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie coś teraz, bo zapewne smak nie ziemski ;-)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, zrobiłaś mi smaka takim połączeniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, i to tak z rana....
OdpowiedzUsuńdziękuję ci bardzo za ten przepis :) wczoraj zrobiłam na kolację z przyjacółmi i wszyscy byli zachwyceni :) pozdrawiam Basia
OdpowiedzUsuńTarteletkowe pyszności :-)
OdpowiedzUsuń