Strony

piątek, marca 21, 2014

Tarteletki z camembertem i cebulowym chutney


Uwielbiam tarty, a te, to stała pozycja w moim menu. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Mini tarty z ciasta francuskiego, wypełnione farszem z cebulowego chutney, sera camembert i tymianku. Idealne danie na kolację dla dwojga. Można je podawać same lub np. z sałatą z roszponki z winegretem. Sprawdzą się zarówno w roli przystawki, jak i dania głównego. Obowiązkowo z kieliszkiem ulubionego wina. Samo chutney można przygotować z wyprzedzeniem, zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce. Połączenie słodkiej czerwonej cebuli i pysznego sera to coś, czemu nie potrafię się oprzeć. Dodaję jeszcze świeży tymianek i posypuję mieszanką kolorowego pieprzu. Poezja smaku. Z podanych składników można przygotować 6 małych tarteletek lub jedną, większą tartę.

składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 krążek sera camembert Turek
6 łyżek chutney z czerwonej cebuli
kilka gałązek tymianku
świeżo zmielony kolorowy pieprz
na chutney:
3 czerwone cebule
50 ml różowego octu winnego
100 ml wody
50 g brązowego cukru
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz





przygotowanie:
Chutney: Cebulę obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu 10 minut. Dodać brązowy cukier i smażyć do momentu skarmelizowana się cebuli. Następnie dodać pozostałe składniki i dusić do odparowania płynów. Doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Tarteletki: Na papierze do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie i wykroić z niego 6 krążków około 12 cm. Na każdym krążku rozsmaruj 1 łyżkę chutney z karmelizowanej cebuli i połóż po grubym plasterku sera camembert. Na wierch dodaj gałązkę tymianku i dopraw kolorowym pieprzem. Zapiekać w piekarniku przez 15 – 20 min do zrumienia. Podawaj ciepłe.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ach muszą smakować wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie muszę wypróbować, bo coś czuję że zakocham się w tym smaku: )

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie coś teraz, bo zapewne smak nie ziemski ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, zrobiłaś mi smaka takim połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają, i to tak z rana....

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję ci bardzo za ten przepis :) wczoraj zrobiłam na kolację z przyjacółmi i wszyscy byli zachwyceni :) pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger