Pizza dietetyczna

Na wynos, lub domowa, na grubym cieście, lub zupełnie cieniutka i chrupiąca, z podwójnym serem, wegetariańska, z owocami morza, albo klasyczna margarita, którą wybieracie najchętniej?

Każdy ma inne preferencje, ale przyznam szczerze, nie znam nikogo, kto pizzy nie lubi.

Nie oszukujmy się, nie jest to dietetyczne danie, osobiście najbardziej lubię domową puszystą pizzę na grubszym cieście z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką parmeńską i suszonymi pomidorkami, posypaną oregano. Jednak dla wszystkich, którzy trzymają dietę, a chcą dziś poświętować, przepis na bogatą w białko pizzę "light":

składniki:
4 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki skrobi kukurydzianej 
2-3 łyżki mleka
1/2 opakowania drożdży
duże jajko
sól do smaku
przecier pomidorowy
oregano
kawałek piersi kurczaka
papryka, pieprz (do przyprawienia kurczaka)
4-5 małych pieczarek
1 pomidor 
1/2 cebuli


przygotowanie:

Otręby zmielić na puch. Wymieszać ze skrobią, drożdżami i szczyptą soli, następnie dodać jajko i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce.
Następnie posmarować dokładnie przecierem pomidorowym i posypać oregano. Kurczaka  pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku i podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, pomidory w plastry, cebulę w piórka.. Równomiernie rozłożyć dodatki, starając się przykryć także brzegi.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (uważając, aby brzegi nie spiekły się zbyt mocno).
Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym, można posypać świeżą rukolą.

Smacznego!

 


8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm pycha! i jeszcze do tego dietetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam diete eliminacyjną i nie moge jeść pszenicy. A sam kocham pizze myślałem że już nie bede mógł jej jeśc. Dzisiaj prubuje przygotowac z pomocą mamy. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy - pizza powstaje w tylu wariantach, że na pewno uda Ci się znaleźć tę odpowiednią.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger