Chrupiące sandwicze ze stekiem, słodkim mango i sosem BBQ
Słynne na cały świat sandwicze można przygotować praktycznie ze wszystkim. Dzisiejsza wersja zawiera wszystko, by stać się pełnowartościowym obiadem, doskonale nada się też na spotkanie z przyjaciółmi. Danie proste, które można jeść bez użycia sztućców. Jednocześnie ciepłe i sycące. Dzięki dodatkowi śliwkowego BBQ i słodkiego mango, klasyczny sandwicz z wołowym stekiem zyskał nowy charakter :)
składniki,
4 porcje:
2 ciabatty
300 g mięsa wołowego na steki
ulubiony ser
roszponka lub rukola
1 duże mango
czosnek
sos BBQ*
*można użyć gotowego sosu, lub
zrobić własny BBQ:
1 duży pomidor
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
2 łyżeczki drobno startej cebuli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka pieprzu cayenne
4 łyżki powideł śliwkowych
sól
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę usuwając pestki. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i startą cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
przygotowanie:
Mięso grillować na patelni (lub płycie grilla) po ok. 2 minut z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Mango pokroić w plasterki. Bułkę rozkroić i posmarować z jednej strony sosem BBQ a z drugiej natrzeć czosnkiem. Przełożyć roszponką, serem, stekiem, plasterkami mango i podawać.
Smacznego!
OMG!!! Rewelacja i wizualna i pewnie także smakowa!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńzjadłabym takie na drugie śniadanie, pysznie wyglądają a mnie w brzuchu jeszcze bardziej burczy od patrzenia na nie:P:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam an obiad, są naprawdę sycące :)
Usuńzjadłbym obydwa - i to na raz!
OdpowiedzUsuńzapraszam! :)
UsuńMango uwielbiam w każdej postaci! :) Super
OdpowiedzUsuńja też! i mangolassi, odkąd je odkryłam :)
UsuńJak mango łączy się z mięsem ? Bardzo jestem ciekawa, ale trochę się obawiam :P
OdpowiedzUsuńDla mnie jest to jedno z ciekawszych połączeń, zarówno w kanapkach, jak i w sałatkach! :) Sprobuj, polecam!
Usuń