Tort z lemon curd na pożegnanie lata
wtorek, września 23, 2014
4
biszkopt rzucany
,
lato
,
lemon curd
,
najlepszy biszkopt
,
owoce
,
szybki deser
,
tort
,
tort z kremem cytrynowym
,
tort z owocami
Lubię jesień. W tym roku wyjątkowo udało mi się nacieszyć letnim słońcem i wakacjami, tym chętnie zamieniam sandałki i prosecco na ciepły jesienny szal i rozgrzewające porto. Ale dziś dopiero początek. W pierwszy dzień jesieni zaklinam lato. Z pewnością będzie z Wami dłużej, jeśli na stół zawita pyszny orzeźwiający tort z lemon curd i ostatnimi owocami lata. To jeden z moich ulubionych deserów. Biszkopt możecie upiec 1 lub 2 dni wcześniej, a przygotowanie reszty i poskładanie tortu zajmie Wam dosłownie chwilkę. Za to efekt murowany!
składniki:
biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie: likier limoncello
krem cytrynowy:
2 łyżki cukru pudru
250 g lemon curd (przepis tu)
250 g mascarpone
200 g śmietany 36%
wierzch:
sezonowe owoce: borówki, maliny, jeżyny, ew. kilka małych bez
przygotowanie:
biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na małych obrotach miksera przez 3 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukru. Następnie na wysokich obrotach miksera ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż miksując dodawać żółtka. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.Wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie upuścić go na blat z wysokości ok. 80 cm. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
krem: Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Wymieszać z mascarpone na małych obrotach miksera, dodać lemon curd, powtórnie wymieszać.
Pierwszy blat wyłożyć na paterę, biszkopt skropić 4 łyżkami limoncello. Wyłożyć warstwę kremu. Przykryć drugim blatem, skropić nasączeniem i i wyłożyć kolejną warstwę. Położyć trzeci blat, nasączyć i rozsmarować ostatnią warstwę kremu na wierzch tortu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować owocami (i bezikami, jeśli używamy).
Smacznego!
Jeju, ja się jeszcze ostro trzymam lata i nie chce dać mu odejść. Ten tort, aż pachnie latem! Mniam :)
OdpowiedzUsuńI to ostatni moment, by go przygotować :)
UsuńPo prostu piękny jest: )
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń