Bread & Butter - pudding z jagodami
poniedziałek, stycznia 05, 2015
9
chleb
,
czerstwy chleb
,
jagody
,
jesień
,
konfitura
,
na ciepło
,
podwieczorek dla dzieci
,
sycące śniadanie
,
szybki deser
,
śniadanie
,
śniadanie na słodko
,
zima
Nie lubię czerstwego pieczywa. Z drugiej strony staram się dbać o to, by nie wyrzucać jedzenia. Z tych dwóch powodów powstają czasem całkiem smaczne połączenia. Chleb obtoczony w jajku i smażony na złoto na patelni albo tzw. maczanka - pszenne pieczywo rozdrobnione i zamoczone w słodkim mleku, to klasyki - smaki dzieciństwa. Dziś dołączam do nich kolejny prosty i rewelacyjny przepis na chlebowy pudding. Nada się do niego zarówno czerstwy chleb tostowy, zwykły, bagietka, kilkudniowa chałka. Gdy za oknem zamiast stycznia, wciąż listopadowa plucha, smakuje znakomicie!
13 - 15 kromek pieczywa
(użyłam tostowego)
2 jajka
100 ml mleka
100 ml śmietanki kokosowej
1/3 laski wanilii
50 g jagodowej konfitury
garść borówek
4 łyżki brązowego cukru
masło, do wysmarowania formy
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. W misce ubić mleko ze śmietanką i jajkami, dodaj 1/2 cukru i wanilię. Kromki należy maczać w masie jajecznej i układać w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, smarując konfiturą pomiędzy kolejną warstwą pieczywa. Posypać borówkami i resztą cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut, aż kromki się zrumienią. Najlepiej smakuje na ciepło z kubkiem kakao.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie apetycznie! No i jagody, moje ukochane.
OdpowiedzUsuńOj, ja tez uwielbiam jagody :) Pozdrawiam!
UsuńObłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRobiłam bardzo podobne na koniec wakacji, pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńZ jagodami musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, testowałam tez malinowy, pycha!
UsuńPrzez przypadek trafiłam na tego bloga i przepadłam. Robi Pani baaardzo apetyczne zdjęcia. Jeśli to nie tajemnica, to mogę prosić o info jakiego aparatu/obiektywu Pani używa? I w jakim programie je obrabia? Pozdrawiam serdecznie i na pewno rozgoszczę się tu na dłużej/Justyna
OdpowiedzUsuńWitaj, dziękuję za tak miłe słowa :) Używam Canona 500D z obiektywem 50mm, f1.8, a do obróbki Photoshopa, pozdrawiam!
Usuń