poniedziałek, 30 grudnia 2013

Zapiekanka rybna z puree pietruszkowym

Comfort food to jedzenie wprawiające w dobry nastrój. Emocje ukryte na talerzu. Dla każdego z nas jest to coś innego, choć ponoć na szczycie tej listy króluje domowy rosół. Coś podobnego ma w sobie ta zapiekanka rybna z pysznym purée pietruszkowym, która przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Pycha. Dodatkowym plusem jest możliwość wcześniejszego przygotowania składników i jedynie zapieczenia przed podaniem. Inspirację znalazłam u apetycznej panny Dahl. 
 
 
składniki,
2 porcje:

oliwa
½ szklanki posiekanej cebuli
2 pory, tylko biała część, posiekana
1 szklanka pieczarek pokrojonych na plasterki
1 filet z dorsza (około 500g) pokrojony na kawałki
375ml (1i1/2 szklanki) mleka
1 liść laurowy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
purée:
2 korzenie pietruszki
trochę mleka
masło
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy zrobić purée pietruszkowe. Obrać pietruszkę, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Przełożyć do blendera, dodać trochę mleka, dodać kawałek masła, trochę soli i pieprzu i zmiksować na purée. Przełożyć do miski i odstawić na bok.
Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę i pory, aż się zeszklą. Przełożyć je na talerz i odstawić na bok. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki przez kilka minut, aż się lekko ze złocą. Przełożyć je na talerz z cebulą i porami.
Włożyć rybę i krewetki do dużego rondla, zalać mlekiem i dodać liść laurowy. Gotować nie dłużej niż 4 minuty. Wyjąć rybę, a mleko zachować i sprawdzić, czy nie ma w nim ości ani kawałków skóry. Usunąć je, jeśli coś się znajdzie i zlać mleko do dzbanka, bo jeszcze będzie potrzebne.
W tym samym rondlu stopić masło na małym ogniu, dodać mąkę i mieszać, aż zrobi się zasmażka. Powoli dolać mleko zachowane w dzbanku. Dodać zieleninę, cebulę, pory, pieczarki, rybę i krewetki. Można teraz dolać wino. Starannie i delikatnie wszystko przemieszać.
Przełożyć zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałożyć purée z selera. Jeśli będziecie zapiekać od razu, wystarczy tylko 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C; jeśli zaś będziecie zapiekać zimne składniki, potrwa to około 30 minut.
Smacznego!

 

4 komentarze:

  1. Brzmi przepysznie i tak też wygląda: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, myślę że pokocham tą rybę... Tak jak lubię klimaty panny Dahl. Wszystkiego NAJ w Nowym Roku Aniu!

    OdpowiedzUsuń