Strony

niedziela, grudnia 29, 2013

Zimowe ciasteczka migdałowe


Za 2 dni Sylwester. Jakie macie plany na tę noc? Cekinowa kiecka i bal do rana, domówka z przyjaciółmi, czy wieczór spędzony w domowych pieleszach ze stałą obsadą? Ja w tym roku chyba sama nie wiedziałam, czego chcę ;) Zarzekałam się, że nikt siłą nie wyciągnie mnie na żadną imprezę, gdzie obowiązują krawaty i błyszczące kiecki, a z drugiej strony marudziłam, że nie będę spędzać całego dnia w kuchni przygotowując domówkę. Marzyły mi się góry, ale chyba ocknęłam się nieco za późno. Gdy nieoczekiwanie pojawił się realny plan na wypad nad morze, okazało się, że urlopu brak. W końcu plany wyklarowały się same i wyruszamy prawie nad morze i niby na domówkę, ale nie we własnym M, czyli będzie tak, jak lubię, bo z tymi, których towarzystwo gwarantuje udaną zabawę, nie w tłumie obcych ludzi, niby wieczorowo, ale na luzie. Pozostaje jeszcze imprezowe menu.

- Jesteś blogerką. Zaskocz nas. - usłyszałam, na pytanie, co ze sobą przynieść.
  
Po przewertowaniu kilku książek kucharskich i stron internetowych, z pomocą Jamiego i Nigelii powstał plan na szybkie przekąski, głównie finger food: mini burgery, tortille wegetariańskie z surimi i avocado, mini tarty z gruszką i serem pleśniowym iiii... No właśnie, przydałoby się się jeszcze coś słodkiego! Jeśli również szukacie pomysłu na jakiś przysmak, polecam Wam ciasteczka, które kuszą chrupiącą skórką i miękkim migdałowym środkiem. Dla mnie to hit na każą zimową imprezę. 
 składniki,
około 20 sztuk:

150 g mielonych migdałów
65 g cukru pudru
1 jajko
40 g mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soku z cytryny
 
dodatkowo:
kilka łyżek cukru pudru od obtoczenia ciastek

przygotowanie:

Jajko ubić z cukrem. Do powstałej puszystej masy dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, przesianą mąkę oraz masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę można na ok. 20 min. włożyć do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa zrobi się kleista, zwilżyć dłonie). Każdą kulkę dokładnie obtaczać w cukrze pudrze. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 2 cm odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego!

 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka tego typu, migdałowe też miałam niedawno, a dzisiaj z rumem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasteczka! Bardzo fajne. A zdjęcia fantastyczne, nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacha!
    dobrze, że w końcu wszystko udało się, tak jak chciałaś.
    w tym roku idę na domówkę, babską domówkę. ale żarcie szykuję ja, z racji bycia kulinarną blogerką. troszkę zabawy w domu, alkohol, dobra muzyka, a później, przed północy w tany na zabawę uliczną :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim menu impreza będzie pewnie podwójnie udana :) Bawcie się dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne te zdjęcia :)
    A ciasteczka niesamowicie urokliwe :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger