Strony

poniedziałek, grudnia 23, 2013

Tartaletki z dulce de leche i orzechami

Babeczki smakują słodko, są kruche i idealne. Dużo jest w nich orzechów, a mniej ciasta. Zawsze się udają, są niezawodne i bardzo smaczne. Zrobione z bardzo dobrego ciasta kruchego. Jeśli potrzebujecie wykonać deser w dosłownie kilka minut, możecie oczywiście użyć gotowych kruchych spodów, ale naprawdę polecam poniższy przepis. Ciasto jest idealne i można je przygotować wcześniej. Na pewno wykorzystacie je do innych słodkich wypieków. To idealna mała przekąska, którą każdy dostanie na swój talerzyk. Możecie je też włożyć do papilotek i ozdobnych pudełeczek i podarować najbliższym jako prezent świąteczny. 
 
składniki,
ok. 20 tartaletek:
 
 
ciasto kruche:
(korzystałam z przepisu Michela Roux)

250g mąki
125g masła,
pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
40ml zimnej wody
masło i bułka tarta do wysypania foremek

nadzienie:
puszka słodzonego skondensowanego mleka
3 szklanki łuskanych orzechów włoskich


plus 20 małych foremek


 
przygotowanie:
Ciasto: Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim wysmarowane masłem i wysypane bułka tartą foremki. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem i wysypać fasolę lub specjalne ceramiczne kulki. Piec bez nadzienia w 190 st. C przez 10 min. Usunąć papier z fasolą i piec ponownie, ok. 8 minut. Pieczemy do momentu aż ciasto stanie się lekko złote.

Nadzienie: Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki. Na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wystudzić, następnie otworzyć. Wymieszać z obranymi orzechami.

Masę nakładać łyżką do upieczonych i wystudzonych babeczek.
Smacznego!

 
Kochani,
życzę Wam
Rodzinnych, Wesołych i bardzo smacznych
Świąt Bożego Narodzenia
Dużo Radości, nie tylko od święta!
 
Anna Maria


 
a po więcej inspiracji na słodkie prezenty zapraszam
do nowego numeru Spring Plate,
to idealna lektura na leniwe świąteczne dni
http://issuu.com/springplate/docs/magazynsp4
 

5 komentarzy:

  1. Aniu! uwielbiam takie babeczki i dziś będę też robić podobne.. z mlekiem zagęszczonym i migdałami u mnie :)

    Radosnych, pięknych, zdrowych i bardzo apetycznych świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna przekąska świąteczna! :)

    Tobie również wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne babeczki:-)
    Wesołych, Spokojnych i Pełnych Magii Świąt Bożego Narodzenia. No i smacznych oczywiście:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zrobiłem po raz pierwszy ogłupiałem bo to co powstało z mleka było niesamowite. Teraz dla własnych potrzeb do wnętrza dorzuciłem po 2 wisienki (użyłem pińczowskich mrożonych) bo lubię nie za słodkie. Zalaminowałem przepis jakby się jakaś awaria komputera zdarzyła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger