Zimowe zapiekane jabłka

Ostatnio, podczas rozmowy na zupełnie inny temat, przypomniałam sobie o przysmakach, które kojarzą mi się z dziecięcą beztroską. Ciepłe kakao, kogel mogel, tęczowe galaretki w cukrze, ryż na mleku z cynamonem, oranżadki w woreczkach, kanapki z konserwą, Iryski z makiem - smaki mojego dzieciństwa, a wśród nich również te zapiekane jabłka, które Babcia przyrządzała na jesienny podwieczorek. Zapomniałam już, jak nieziemsko pachną!


 składniki,
3 porcje:


3 średnie jabłka
(użyłam odmiany Jonaprice - słodko-kwaśnych jabłek o zwartym żółtawym miąższu)
3 suszone śliwki
3 figi
3 orzechy włoskie
5 łyżeczek miodu
szczypta cynamonu
100g mascarpone
100ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru 

dodatkowo:
laski cynamonu
i orzechy do dekoracji


przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy, figi i śliwki drobno kroimy, mieszamy z miodem i cynamonem. Jabłka myjemy, odcinamy górną część z ogonkami, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, nadziewamy masą, wierzch przykrywamy góra jabłka. Pieczemy ok. 25 minut.
W miseczce ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier i mieszamy na puszysty krem. Nakładamy na otwarte upieczone jabłko, skrapiamy miodem, posypujemy orzechami, dekorujemy laskami cynamonu, przykrywamy wierzchem jabłka.
Smacznego!
 

12 komentarzy:

  1. Do takich jabłek nie trzeba mnie długo namawiać. Przydałoby się, żeby ktoś mi takie przyrządził, szczególnie teraz, gdy siedzę i "ciągnę" nosem, byłyby dobre na rozgrzewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie i na pewno są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam podobne wspomnienia :) irysy z makiem!!!! uwielbiałam :):):) czy można jeszcze je gdzieś dostać?!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia !
    Takie jabłka to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wygląda to apetycznie :-))))

    OdpowiedzUsuń
  6. tęczowe galaretki w cukrze jem do dzisiaj - są pyszne :D
    pieczone jabłka uwielbiam. idealne na zdrowy, słodki i smaczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym takie nadziane jabłuszko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie jablka! Niestety potrafię zjeśc takie ilości że mi brzuch pęka i skóry brakuje :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger