poniedziałek, 5 stycznia 2015

Bread & Butter - pudding z jagodami

Nie lubię czerstwego pieczywa. Z drugiej strony staram się dbać o to, by nie wyrzucać jedzenia. Z tych dwóch powodów powstają czasem całkiem smaczne połączenia. Chleb obtoczony w jajku i smażony na złoto na patelni albo tzw. maczanka - pszenne pieczywo rozdrobnione i zamoczone w słodkim mleku, to klasyki - smaki dzieciństwa. Dziś dołączam do nich kolejny prosty i rewelacyjny przepis na chlebowy pudding. Nada się do niego zarówno czerstwy chleb tostowy, zwykły, bagietka, kilkudniowa chałka. Gdy za oknem zamiast stycznia, wciąż listopadowa plucha, smakuje znakomicie!

składniki,
6 porcji:

13 - 15 kromek pieczywa
(użyłam tostowego)
2 jajka
100 ml mleka
100 ml śmietanki kokosowej
1/3 laski wanilii
50 g jagodowej konfitury
garść borówek
4 łyżki brązowego cukru
 
masło, do wysmarowania formy








przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. W misce ubić mleko ze śmietanką i jajkami, dodaj 1/2 cukru i wanilię. Kromki należy maczać w masie jajecznej i układać w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, smarując konfiturą pomiędzy kolejną warstwą pieczywa. Posypać borówkami i resztą cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut, aż kromki się zrumienią. Najlepiej smakuje na ciepło z kubkiem kakao.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie! No i jagody, moje ukochane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam bardzo podobne na koniec wakacji, pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jagodami musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez przypadek trafiłam na tego bloga i przepadłam. Robi Pani baaardzo apetyczne zdjęcia. Jeśli to nie tajemnica, to mogę prosić o info jakiego aparatu/obiektywu Pani używa? I w jakim programie je obrabia? Pozdrawiam serdecznie i na pewno rozgoszczę się tu na dłużej/Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję za tak miłe słowa :) Używam Canona 500D z obiektywem 50mm, f1.8, a do obróbki Photoshopa, pozdrawiam!

      Usuń