Wykwintne cupcakes z musem z mlecznej czekolady
Cupcakes z musem z mlecznej czekolady mogą z powodzeniem zastąpić tort. Są równie wykwintne, delikatne i zachwycają połączeniem smaków. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku i od razu się w nim zakochałam! Czy może być coś lepszego, niż połączenie czekolady z czekoladą?! Babeczki przygotowane na urodziny męża zniknęły w mgnieniu oka...
Składniki, 12 sztuk:Ciasto:75 g masła
80 g mlecznej czekolady
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
60 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z mlecznej czekolady:170 g mlecznej czekolady
3 żółtka (temp. pokojowa)
40 g białego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
150ml śmietanki kremowej 36%
Dodatkowo:
12 papilotek 5 cm (użyłam srebrnych)
posiekane orzechy
posiekane orzechy
kakao do posypania
Przygotowanie:
Ciasto brownies z mleczną czekoladą:Piekarnik nastawić na 160stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło posiekać na kawałeczki, czekoladę połamać. Całość rozpuścić w rondelku z grubym dnem, często mieszając(lub kąpieli wodnej). Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane jajka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do foremek (po około 1 pełnej łyżce na cupcake - 1/3 foremki). Piec przez około 17 minut, wyciągnąć i wystudzić.
Mus z mlecznej czekolady:Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel (masa powinna się zrobić jasno-żółta, kremowa i puszysta, dodać roztopioną czekoladę i delikatnie przemieszać.Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, roztopić, i koniecznie ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Ubić śmietanę na sztywną pianę (ważne!) i połączyć z masą. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby mus lekko stężał..Przełożyć do rękawa cukierniczego (polecam kupić solidny rękaw z większym otworem) i wycisnąć masę dekorując babeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (moje cupcakes stały całą noc). Przechowywać w lodówce! Udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi i kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz